De teller stond vorige week dinsdag op zevenhonderd kinderen.
De teller stond vorige week dinsdag op zevenhonderd kinderen. (Foto: Bas Bakema)

Kaarten Doedorp als zoete broodjes over de toonbank

Doedorp, dat elk jaar in de laatste week van de zomervakantie plaatsvindt, is al 41 jaar een begrip in Zevenaar. In de voorverkoop vlogen de weekkaarten dan ook als zoete broodjes over de toonbank. Deze editie stond geheel in het teken van cowboys en indianen. De teller stond afgelopen dinsdag op zevenhonderd kinderen.

Door Nan Hoeste

Zevenaar - Op het zonovergoten terrein oogt het rustig. Dan ga je jezelf afvragen - waar zitten die kinderen allemaal? Die vraag is snel beantwoord. De meesten krioelen tussen de houten pallets en zijn druk doende met het bouwen van een hut. Een groot aantal staat in een lange rij te wachten om een broodje af te bakken boven een kampvuur. Of zitten geduldig klaar om geschminkt te worden In de hoofdtent werkt een groot aantal kinderen elke dag aan de opdrachten die zijn verwerkt in het theatrale verhaal over de gevallen bankier Barney (Mart Borgonjen) en de filantroop opperhoofd Ugh (Niels Borgonjen), dat als een rode draad door Doedorp heenloopt.

Terwijl in de kleinere tenten kinderen aan het knutselen zijn, tattoo's laten zetten, spelletjes doen of het Doedorp journaal van de pers laat rollen. Een opvallende plek is weggelegd voor de EHBO post. "Hoewel de vrijwilligers goed getraind zijn om de veiligheid van de kinderen te garanderen, gebeuren er soms kleine ongelukjes", weet Rory Blans, verpleegkundige en toegevoegd aan het EHBO team. "Schrammetjes, een slag op de duim tijdens het timmeren, splinters of een spijker in de voet. Ze weten allemaal dat ze niet op blote voeten op het hout mogen lopen, maar soms vergeten ze dat. Tevens hebben we alles bij de hand mocht een kind een allergische aanval krijgen, bijvoorbeeld na een wespensteek. Deze kinderen hebben we van tevoren in kaart gebracht."

Bij Doedorp wordt dan ook niets aan het toeval overgelaten. Naast een gedegen voorbereiding, een grote dosis creativiteit en een hecht vrijwilligersteam zijn het de pijlers die Doedorp telkens weer tot een succes maken. Niels Borgonjen, die elk jaar vanuit zijn woonplaats Praag met liefde zijn vakantie opoffert aan Doedorp, beaamt dit. "Wanneer Doedorp is afgelopen zitten we na een maand alweer bij elkaar om het thema voor volgend jaar voor te bereiden."

Daarnaast kan het vrijwilligersteam bogen op een jarenlange ervaring. "Er staan deze week circa 115 mensen op het veld. Iedereen is berekend op zijn taak", meldt coördinator Maarten Oostendorp. "Deze week krijgen zo'n vijftien jongeren van 13 tot en met 15 jaar, voormalige deelnemers aan Doedorp, speciale begeleiding. Op die manier kunnen ze aan het vrijwilligerswerk bij Doedorp snuffelen. En proberen wij ze warm te maken om met 16 jaar zelfstandig aan de slag te gaan", zegt Oostendorp trots. Zelf is hij al negentien jaar vrijwilliger.

Meer berichten