Wessel in training in De Breuly in Zevenaar.
Wessel in training in De Breuly in Zevenaar. (Foto: Jan van den Heuij)

Wessel zwemt voor armen Guatemala

Vanaf zijn negende heeft Wessel Haverkamp een fascinatie voor de zwemsport. Aanvankelijk bij waterpoloclub De Breuly, na 2012 op Curaçao en weer terug in Nederland bij ESCA in Arnhem. Hij is nu in training voor een mini zwemmarathon van 25 km voor het goede doel over de Oude IJssel van Ulft naar Doesburg.

Door Piet van Breukelen

Zevenaar - De nu 17-jarige Wessel heeft vooral op Curaçao een enorme fysieke ontwikkeling doorgemaakt, omdat hij als 10-jarig jongetje bij de waterpoloclub de zwakste schakel was tussen de 17-jarigen en ouder, werd hij lid van de wedstrijdzwemclub Sithoc swimteam en de keiharde trainingsmethoden daar hebben hem een gigantisch doorzettingsvermogen opgeleverd. Het bracht hem ook tot zijn eerste deelname aan een openwaterwedstrijd: the swim fort he roses, 3,7 km door de open zee.

Sponsoren gezocht

Toen de familie Haverkamp in 2016 terugkeerde naar Zevenaar, werd Wessel al snel lid van de Arnhemse vereniging ESCA, omdat hij zich daar als wedstrijdzwemmer beter kon ontwikkelen dan in Zevenaar. Op Curaçao ging het om kracht, bij ESCA stonden techniek en souplesse voorop. Toen was hij zich er nog niet van bewust dat hij zijn zwemkwaliteiten ook zou aanwenden om geld in te zamelen voor vijf medeleerlingen die in het kader van de LCAward in februari 2020 naar Guatemala gaan om daar huisjes te bouwen voor de allerarmsten onder de bevolking. Voor dit goede doel kan iedereen hem nog steeds sponsoren via NL23RABO0146116852 o.v.v. Wessel Haverkamp.

Om zoveel mogelijk geld bijeen te krijgen, gaat Wessel zondag 8 september 25 km zwemmen in de Oude IJssel van Ulft naar Doesburg. Hij start om 9.00 uur bij sluizencomplex De Pol in Ulft en zwemt het traject tot Doetinchem dubbel om aan de juiste afstand te komen. In de vroege avond hoopt hij dan te finishen in Doesburg bij de Koppelweg op de hoek van de Dijk. Hij heeft er veel vertrouwen in en zwemt het eerste stuk in een bekende omgeving, want hij heeft dit jaar bij wijze van training meegedaan aan de Oude IJssel zwemtocht; een wedstrijd over 5000 meter, die hij overigens aflegde in 1 uur en 7 minuten, waarmee hij tweede werd.

Wessel zal geen last hebben van scheepvaartverkeer, want men is op de hoogte van zijn zwemmarathon. Naderende schepen krijgen vanaf de volgboot (met aan boord de trainer en coach) een teken voor minder golfslag. Met deze poging doet hij zelf ook een gooi naar de gouden award, die hij volgend jaar hoopt te krijgen.

Meer berichten