Lieke aan het werk als metselaar. Het speciezand zit vol bacteriën, dus moest ze een mondkapje op. (foto: PR)
Lieke aan het werk als metselaar. Het speciezand zit vol bacteriën, dus moest ze een mondkapje op. (foto: PR)

Lieke terug van project in Senegal

Trots, avontuurlijk, overweldigend, zwaar, ontroerend, gelukkig. Het zijn woorden die steeds weer terugkomen in de mond van Lieke Meertens als zij vertelt over haar ervaringen van ruim twee weken vrijwilligerswerk aan een project in Senegal. Naast vele ervaringen rijker leverde het haar ook de bijnaam Senegalieke op.

ZEVENAAR - Toen Lieke Meertens in de derde klas van het Liemers College hoorde dat ze in het kader van de LCAward overal ter wereld vrijwilligerswerk kon doen, was ze eigenlijk direct verkocht. Ze koos ervoor het niet op school te regelen met medeleerlingen, maar via Projects Abroad: een internationale organisatie met vrijwilligersprojecten over de hele wereld.

Goed gevoel

Voor haar gevoel had ze zo meer zekerheid over het doorgaan van het project en ook het samenwerken met internationale jongeren sprak haar aan. Ze las op de website van de stichting dat de begeleiding van het project in handen was van landgenoten en van mensen uit het land waar het project wordt uitgevoerd. Lieke: "Daar had ik een goed gevoel bij."

Senegalieke

Toen Lieke besloten had naar Senegal te gaan, ging ze direct aan de slag het nodige geld voor haar reis en verblijf bijeen te brengen. Dat deed ze met zoveel enthousiasme en inzet, dat haar naam door intimi al gauw automatisch werd verbonden aan Senegal en zij de bijnaam Senegalieke kreeg. Het bracht haar op het idee bidons te gaan verkopen met deze koosnaam erop.

Armbanden en oliebollen

Ze vond het bedrijf 10+ Advies en Coördinatie van Iwan Geurts bereid tweehonderd bidons met haar logo erop voor honderd procent te sponsoren. Met hulp van vrienden en familie werden ze allemaal verkocht en daarnaast kwam er het nodige geld binnen via een loterij, bijles geven en met de verkoop van armbandjes, oliebollen en prullaria op de rommelmarkt. Het leverde Lieke het mooie bedrag van ruim € 3.000,00 op.

Vrijwilligerswerk

Haar jarenlange meisjesdroom vrijwilligerswerk te gaan doen in een derde wereldland kon nu in vervulling gaan. "Ieder kind moet kunnen genieten van het kind zijn en heeft immers recht op goed onderwijs", is Liekes filosofie. Uit de vele mogelijkheden die er waren, koos Lieke voor het renoveren van een basisschool in St. Louis (Noord Senegal).

Stank en afval

Eenmaal aan het werk merkte ze al gauw dat het een aanslag was op haar energie: hoge temperaturen, geen schaduw, zwaar werk in stank en tussen afval. Engelse les die Lieke aan de wat oudere, leergierige jongeren gaf, was voor haar letterlijk een verademing. Toch komt ze bij thuiskomst woorden te kort om aan te geven hoe gelukkig ze is dit werk te hebben mogen doen.

Meer berichten