Het toenmalige café Bright Side. Hier is Linda voor het laatst gezien. (foto: PR)
Het toenmalige café Bright Side. Hier is Linda voor het laatst gezien. (foto: PR)

Moord Linda Mens na twintig jaar nog steeds onopgelost

Het is vandaag precies twintig jaar geleden dat Linda Mens uit Zevenaar op gewelddadige wijze om het leven werd gebracht. Ondanks een uitgebreid politieonderzoek is de dader of zijn de daders van deze moord tot op de dag van vandaag onbekend gebleven. Linda Mens woonde het grootste gedeelte van haar leven in Amsterdam. Haar leven staat daar vooral in het teken van drinken en gokken. Beide zaken kosten veel geld en naar verluidt steekt Linda zich diep in de schulden. In april 1999 heeft Linda blijkbaar genoeg van het ruige Amsterdamse leven en besluit om bij haar moeder in Zevenaar te gaan wonen. Een fataal besluit, want binnen enkele maanden wordt ze op gewelddadige wijze van het leven beroofd. Tot op de dag van vandaag is de moord onopgelost. Politiewoordvoerder Marèl van Steenbergen: "In zaken als deze zijn wij enorm geholpen met tips."

ZEVENAAR - Donderdagmiddag 29 juli 1999. Linda Mens keerde Amsterdam weliswaar de rug toe, maar ook in Zevenaar kan zij haar gokverslaving niet goed in de hand houden. Tijdens de laatste middag van haar leven gokt ze in amusementshal Big Apple aan de Grietsestraat in Zevenaar. Tegen 18.00 uur houdt ze het voor gezien en loopt naar het huis van haar moeder aan de Bergvrede. Nadat ze een uur bij haar moeder is geweest besluit Linda toch weer om opnieuw haar geluk te beproeven bij de Big Apple.

Gokkast 19
Dit keer heeft ze meer geluk. Ze speelt een tijdje op gokkast 19 en ze krijgt een mooie geldprijs uitgekeerd. Tegen half tien 's avonds verlaat Linda voor de tweede keer die dag de amusementshal. Goed geluimd door de prijs die ze heeft gewonnen besluit Linda niet naar huis te gaan, maar brengt ze een bezoek aan café Bright Side, toentertijd gevestigd op de hoek van de Didamsestraat en de Schoolstraat.

Korte wandeling
Tot sluitingstijd zit Linda ook hier achter de gokkast en wederom wint ze een geldprijs. De aanwezige gasten in de Bright Side krijgen zelfs een rondje van haar. Na een geslaagde gokavond loopt Linda in de nacht van donderdag 29 juli op vrijdag 30 juli rond 3.00 uur naar het huis van haar moeder aan de Bergvrede. Een korte wandeling die hooguit een paar minuten duurt. Toch zou Linda nooit thuiskomen.

Geld verdwenen
Vrijdagmorgen 30 juli 1999 wordt het stoffelijk overschot van Linda Mens - op steenworp afstand van café Bright Side - in de struiken aan de Stadsgracht gevonden. Ze is slechts 36 jaar geworden. Na forensisch onderzoek blijkt dat Linda door verwurging om het leven is gebracht. Daarnaast wordt er geconstateerd dat ze geen geld meer bij zich heeft. Dit lijkt meteen een mogelijk motief te zijn, want het staat vast dat Linda een aanzienlijk geldbedrag bij zich gedragen moet hebben na twee keer gewonnen te hebben met gokken.

Heftige woordenwisseling
De politie gaat er destijds dan ook van uit dat roof het vermoedelijke motief van de moord op Linda is. Ze denken ook dat Linda haar moordenaar kende, want na een buurtonderzoek is gebleken dat er rond drie uur 's nachts een heftige woordenwisseling is geweest in de Stadsgracht tussen Linda en haar vermoedelijke moordenaar. De inhoud van dit gesprek was voor de politie reden om aan te nemen dat Linda haar moordenaar persoonlijk gekend moet hebben. Was het misschien iemand bij wie Linda een gokschuld had uitstaan en die verhaal kwam halen met alle gevolgen van dien? Of was het toch een uit de hand gelopen overval van iemand die had gezien dat Linda veel geld had gewonnen met gokken?

Laurierteam
Toentertijd werd de moord onderzocht door het zogenaamde Laurierteam (genoemd naar de laurierstruiken waar Linda in is gevonden, red.). Eind 1999 leek er schot in de zaak te zitten, omdat de politie aankondigde dat er enkele haren bij het lichaam van Linda waren gevonden die mogelijk van de dader konden zijn. Een groep familieleden, vrienden en bekenden van Linda werd gevraagd om mee te werken aan een vrijwillig haaronderzoek. Het leidde uiteindelijk niet de ontmaskering van de dader.

Peter R. de Vries
De onopgeloste moord kon zelfs rekenen op belangstelling van Nederlands bekendste misdaadverslaggever Peter R. de Vries. Hij besteedde in zijn toenmalige SBS6-programma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever ook aandacht aan Linda's moord. De tips die na de uitzending binnenkwamen hebben uiteindelijk ook niet geleid tot oplossing van de zaak.

Huidige stand van zaken
Het is deze maand dus twintig jaar geleden dat Linda Mens werd vermoord. De moord is nog steeds onopgelost, maar wie weet kan een nieuwe impuls tot een heropening van Linda's moorddossier leiden. Kan de politie twintig jaar naar dato misschien nieuwe informatie naar buiten brengen of aangeven hoe de zaak ervoor staat? Zevenaar Post stelde aan persvoorlichter Marél van Steenbergen van de politie Oost-Nederland een aantal vragen over de enige onopgeloste moord van de gemeente Zevenaar.

De politie heeft in de loop der jaren naar buiten gebracht dat Linda Mens is gewurgd en dat het waarschijnlijke motief roof is, omdat er een geen geld bij haar is aangetroffen, terwijl ze wel geld bij zich had moeten hebben. Is er nog aanvullende informatie?

"Er is verder geen aanvullende informatie. Het onderzoek is er nog steeds op gericht om de zaak op te lossen."

Is er ooit een verdachte in beeld geweest of zijn er ooit arrestaties geweest rondom deze moord?

"We hebben in de afgelopen jaren met verschillende mensen gesproken. Dat onderzoek is ook gedaan buiten Zevenaar. In deze zaak is/zijn geen verdachte(n) aangehouden geweest."

Is er destijds DNA-materiaal veiliggesteld? En zo ja, is dit DNA-materiaal ooit gecheckt in de DNA-databank?

"Er zijn meerdere sporen veiliggesteld. Waar dat materiaal gevonden is en om welk materiaal het gaat melden wij niet. Die sporen zijn vergeleken in data-banken. Tot op heden hebben ze niet geleid tot een match."

Toen Linda Mens vermoord werd gold er nog een verjaringstermijn voor moord van achttien jaar. Betekent dit dat de moord op Linda Mens inmiddels verjaard is?

"In de tijd dat Linda Mens is vermoord gold inderdaad een verjaringstermijn. Door wetswijzigingen in 2006 en 2013 is daar het een en ander in veranderd. Zo is in 2013 besloten dat misdrijven waar een maximale gevangenisstraf van twaalf jaar of meer op staat niet meer verjaren. Die regels gelden voor alle zaken die op dat moment (2013) niet al verjaard waren. Deze zaak rond de moord op Linda Mens was in 2013 nog niet verjaard. Dus geldt in deze zaak dat die niet meer kan verjaren."

Als mensen na al die jaren (toch nog) iets kwijt willen over deze zaak, hoe kunnen ze dat doen?

"In zaken als deze zijn wij enorm geholpen aan tips. Uit onderzoek is gebleken dat er zo'n achthonderd mensen in Nederland moeten zijn die meer informatie hebben over een zwaar misdrijf. Wij hopen dat mensen die informatie met ons willen delen. Verhoudingen tussen mensen kunnen veranderen. Zo kan het zijn dat iemand vroeger een vriend van je was, maar dat je die nu allang uit het oog bent verloren. Dat kan een reden zijn om alsnog met informatie te komen. Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. De politie is op verschillende manieren te bereiken. 0800 - 6070 is het opsporingsnummer waarnaar gebeld kan worden. Een tip kan ook doorgegeven worden M, Meld Misdaad Anoniem op 0800 - 7000. Dat staat los van de politie en daar wordt nooit gevraagd naar je naam. Dus kent iemand de verdachte, maar diegene de tipgever ook, dan kan het fijner zijn om via M belangrijke informatie te delen."

Staat de beloning van ruim € 11.000,00 nog steeds open?

"De beloning was ƒ 25.000,00. Deze is verhoogd naar € 15.000,00 voor de tip die ervoor zorgt dat iemand veroordeeld wordt voor deze zaak."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden