Trix Peters bezoekt al veertig jaar lang bijna dagelijks de Breuly om rommel op te ruimen die bezoekers achterlaten  (foto: Ab Hendriks)
Trix Peters bezoekt al veertig jaar lang bijna dagelijks de Breuly om rommel op te ruimen die bezoekers achterlaten (foto: Ab Hendriks)

'Vervuiler Breuly strenger aanpakken'

Het openlucht zwembad de Breuly heeft steeds meer te lijden onder vandalisme en bezoekers die het milieu geweld aan doen. Het afval wordt bijna niet mee naar huis genomen of keurig in de afvalbakken gedaan. Honden worden losgelaten, doen hun behoeften en gaan het water in. En dat is in de zomer verboden.

OOY-ZEVENAAR - Trix Peters komt al veertig jaar lang bijna iedere dag naar de Breuly om rommel op te ruimen. Dat doet ze vrijwillig. Haar verhalen over de Breuly zijn soms te bizar voor woorden. Ze zou advies kunnen geven aan al die instanties die vooraan staan om te proberen de problemen aan te pakken. Trix belt regelmatig met de gemeente om in te grijpen en daar wordt soms gehoor aangegeven.

"De prullenbakken moeten tijdens de drukke zomerdagen vaker geleegd worden. De bakken raken te snel vol, dikwijls met grote pizzaverpakkingen, waardoor mensen hun afval laten liggen of onder de prullenbakken gooien, waardoor zwerfvuil ontstaat. "Een paar jaar geleden stonden hier bij mooi weer grote grijze afvalcontainers, die heb ik dit jaar nog niet gezien. Op en langs het pad om de Breuly ligt ook zwerfafval. Ik heb gemerkt dat de vuilophaaldienst regelmatig om de Breuly heenrijdt. Dan is het weer heel even schoon."

Het vermoeden bestaat dat er drugs bij de Breuly verhandeld worden. "Ja, er bestaat een vermoeden, ook bij wandelaars. Ik vind hier regelmatig lege wietzakjes en dergelijke. Geen naalden, wel condooms! Dan begrijp je wel, dat ik de grijper en handschoenen gebruik, die ik van de gemeente heb gekregen." Hondenbezitters weten dat honden verboden zijn op het strand en in het water. "Als ik ze daarop aanspreek krijg ik te horen dat ze dat het verbod kennen. Ik denk, dat gehandhaafd moet worden. Overigens, hondenbezitters weten dat er een hondenzwemplaats is bij het eerste waterplas van de Panoven."

In het Panovenpark is het vaak tot laat onrustig. "Het is beter om de zitbankjes weg te halen of struiken kort te houden waardoor sociale controle ontstaat. Aan meerdere zijden van de Breuly moeten borden komen met duidelijke informatie wat wel en niet mag én de boetes vermelden bij overtreding." Wildplassen kun je volgens Trix bijna niet tegengaan. "Wie onderhoudt de eventuele toiletten? Dat wordt ook een bende!" Ook over de speeltoestellen heeft Trix haar mening klaar. "Het waterpunt is een goed idee, maar het is niet af. Het water loopt alle kanten op, het wordt daaronder een modderige geheel. De trampoline vind ik gevaarlijk, die is namelijk gelijkvloers, je ziet 'm niet." Het gaat Trix Peters ook om de bewustwording van de recreanten. "De Breuly is namelijk een fraai natuurgebied, waar we allemaal van mogen genieten."

Veel recreanten hebben Trix leren kennen en maken een praatje. Meestal gaat dat over de rommel, de uitpuilende afvalbakken én de honden.

Meer berichten