Mike Lehnkering combineert zijn passies zorgen en zwemmen door trainingen te geven ter voorkoming van verdrinkingen. (foto: PR)
Mike Lehnkering combineert zijn passies zorgen en zwemmen door trainingen te geven ter voorkoming van verdrinkingen. (foto: PR)

Veilige waterpret voor peuters

Mike Lehnkering is lifeguard-instructeur. Dat betekent dat hij in het dagelijks leven voorlichting geeft om verdrinkingen in zwembaden te voorkomen. Nu de zomervakantie weer voor de deur staat geeft Mike aan onze lezers graag drie tips om verdrinking van peuters te voorkomen. "Niets is leuker dan samen met je kind spelen in het water."

ZEVENAAR - Mike Lehnkering had van jongs af aan twee passies: zorgen en zwemmen. Als klein jongetje bladerde hij al door het EHBO-boekje van zijn moeder. De fascinatie voor het menselijk lichaam heeft hem uiteindelijk een carrière in de zorg opgeleverd. Zijn zorgpassie combineert hij tegenwoordig samen met zwemmen bij Reddingsbrigade De Breuly én Mike is eigenaar van Life-Line-Trainingen. Hier biedt hij trainingen aan met als doel verdrinkingsdood in Nederland te voorkomen.

Waterpret

Nu het erop lijkt dat de zomer van 2019 ook weer een hele hete zomer gaat worden, heeft Mike drie regels om verdrinking van peuters te voorkomen. Waterpret is immers plezier voor jong en oud, maar het moet wel veilig gebeuren.

Oplettend oog

Mike's eerste veiligheidsregel: verlies je peuter nooit uit het oog. "Appen of een leuke foto op Instagram plaatsen is er niet bij. Ook het lezen van een boek of tijdschrift kan niet wanneer jij op je peuter moet letten. Peuters zijn nieuwsgierig en willen hun omgeving verkennen. Doordat ze geen gevaar kennen zijn ze zo uit het oog verdwenen."

Armlengte

Minstens zo belangrijk is dat je altijd in de buurt van je peuter moet blijven. "Zorg dat je nooit langer dan een armlengte verwijderd van je peuter. Niets is leuker dan samen met je kind spelen in het water. Zorg dat jij je kind goed vast hebt of gebruik maakt van een goedgekeurd drijfmiddel. Deze drijfmiddelen zijn alleen veilig wanneer jij ook direct kunt ingrijpen wanneer er iets misgaat in het water. Een maximale afstand van één armlengte zorgt ervoor dat jij direct kan ingrijpen."

Communicatie

Net als bijna in alle situaties is communicatie bij het zwemmen ook heel belangrijk. Daar gaat Mike's derde tip dan ook over. "Maak goede afspraken wanneer je met meerdere volwassenen gaat zwemmen. Spreek af wie er op je kind let. Dan kun jij met een gerust hart je aandacht ergens anders op richten. Ga er nooit zomaar vanuit dat iemand anders wel op jouw kind let. Ben je met elkaar in gesprek, zorg er dan voor dat je jouw kind kunt zien en niet verder dan één armlengte verwijderd bent!"

life-line-trainingen.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden