Belinda Elfrink reikte onlangs de VCA-diploma’s uit aan de zes geslaagde statushouders. (foto: PR)
Belinda Elfrink reikte onlangs de VCA-diploma’s uit aan de zes geslaagde statushouders. (foto: PR)

Zes statushouders halen VCA-diploma

Wethouder Belinda Elfrink van de gemeente Zevenaar heeft onlangs aan zes statushouders hun VCA-diploma uitgereikt. Belinda Elfrink: "Ik ben trots op deze statushouders. Het zijn allemaal vakmensen!"

ZEVENAAR - Acht vakmensen die in Syrië werkzaam waren in de bouw (timmermannen, stucadoors en een loodgieter, red.) zijn hun vaderland ontvlucht, maar willen in Nederland graag weer aan de slag in hun vak. Door de samenwerking van RSD de Liemers, werkgevers en opleidingsinstituut Orbi uit Rotterdam, zijn van deze acht kandidaten er zes geslaagd. Zij weten waar ze op moeten letten als ze werken in risicovolle situaties op bouwplaatsen.

Tijdens de diploma-uitreiking blikte Belinda Elfrink terug: "Ik ben trots op deze statushouders. Het zijn allemaal vakmensen. Dat laten de foto's zien van hun werk in Syrië. Ze zijn gemotiveerd en dat maakt dat werkgevers in de Liemers ze een kans willen geven. Mensen die hun vak verstaan, zijn gewild. Mijn trots gaat dan ook verder. De samenwerking tussen de RSD en de werkgevers laat een mooi resultaat zien, zoals proefplaatsingen, arbeidsovereenkomsten of een opleidingstraject. Zelfs iemand die nu nog niet geslaagd is, heeft al een contract voor zes maanden op zak. Daar mag je echt trots op zijn."

Alle acht statushouders zijn klaar met hun inburgering. Omdat ze de Nederlandse taal nog onvoldoende beheersen, is er voor gekozen ze de VCA opleiding te laten volgen in het Arabisch. Hiermee garanderen we het juiste begrip over de inhoud van de opleiding. Op de werkvloer moeten ze met collega's werken. "Het vinden van de juiste werkgevers is een kwestie van de markt kennen en vooral veel netwerken. Liemerse ondernemers zijn op zoek naar vakmensen. Omdat de arbeidsmarkt krap is, zeker in de bouw, staan ze open voor initiatieven. Ze geven deze mensen een kans en kijken hoe ze er samen een mooie match van kunnen maken", zegt Imane Elmensouri, verantwoordelijk voor de begeleiding van de statushouders bij de RSD.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden