De Sint Martinuskerk in Oud-Zevenaar is één van de zes kerken die in de gemeente Zevenaar in de verkoop gaan. (foto: Roel Brocx)
De Sint Martinuskerk in Oud-Zevenaar is één van de zes kerken die in de gemeente Zevenaar in de verkoop gaan. (foto: Roel Brocx)

Zes Zevenaarse kerken gaan de verkoop in

Door grote financiële tekorten en teruglopend kerkbezoek heeft de Parochie Sint Willibrordus besloten om negen van de dertien kerken in de Liemers in de verkoop te zetten. In de gemeente Zevenaar gaat het om zes kerken.

ZEVENAAR - Dat heeft de Parochie Sint Willibrordus donderdag 4 juli laten weten. Inmiddels loopt het exploitatietekort op tot een kwart miljoen per jaar. Er is ook sprake van achterstallig onderhoud dat in de miljoenen loopt. Het bisdom heeft besloten om de steun voor een aantal kerken te staken.

Evenwichtige spreiding

Parochie Sint Willibrordus laat in een reactie weten: "Het parochiebestuur kiest voor concentratie, namelijk de Heilige Andreaskerk in Zevenaar. Reeds in december 2018 heeft de aartsbisschop de Heilige Andreaskerk in Zevenaar aangewezen als het Eucharistisch Centrum van de Parochie Sint Willibrordus. De komende jaren sluiten de volgende kerkgebouwen: Sint Franciscuskerk in Babberich, Sint Martinuskerk in Giesbeek, Heilige Andreaskerk in Groessen, Sint Martinuskerk in Herwen, Heilige Antonius Abtkerk in Loo, Sint Martinuskerk in Oud-Zevenaar, Heilige Martinuskerk in Pannerden, Heilige Gerardus Majellakerk in Spijk en Sint Werenfriduskerk in Westervoort. Hiermee is er voorlopig een geografisch evenwichtige spreiding van kerkgebouwen die in gebruik blijven. Na drie jaar bepaalt het parochiebestuur of het nodig is om ook de kerken in Doesburg, Duiven en Lobith te sluiten."

Passende bestemming

De parochie laat weten dat na de zomer informatieavonden gaan komen voor alle parochianen. Ze gaan ook op zoek naar passende bestemmingen voor de kerken die gaan sluiten. "Diverse van de te sluiten kerken zijn rijksmonument, waardoor ze wellicht behouden blijven als beeldbepalend element in het dorp. Tot aan de verkoop blijven ze enkel in gebruik voor specifieke vieringen als een uitvaart, huwelijk of schuttersviering."

rkwillibrordus.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden