Geëmotioneerd strijkt Toos Groenen over haar geboortedatum die haar vader bijna 74 jaar geleden in de baksteen schreef. (foto: Josée Gruwel)
Geëmotioneerd strijkt Toos Groenen over haar geboortedatum die haar vader bijna 74 jaar geleden in de baksteen schreef. (foto: Josée Gruwel)

Het mysterie van de baksteen is opgelost

Een tijdje geleden deed Wil Hondorp uit Doetinchem een oproep in Zevenaar Post. Hij had in 1997 een bijzondere baksteen gevonden in de Wilhelminastraat in Doetinchem. Voor het bakken van de steen had iemand de datum 17-8-45 in de steen geschreven. Wil vroeg zich af wat die datum betekende. Het artikel leverde meteen resultaat op en onlangs was er een bijzondere hereniging. "Wat ik nu voel? Vraag dat maar niet, want dan ga ik huilen."

PANNERDEN/DOETINCHEM - Wil Hondorp uit Doetinchem redde de bijzondere baksteen met datum in 1997 van de vergruizer. De baksteen kwam destijds tevoorschijn tijdens rioolwerkzaamheden aan de Doetinchemse Wilhelminastraat. Meer dan twintig jaar was de steen met datum een mysterie voor Wil. Was het de geboortedatum van iemand? Was het de eerste partij bakstenen na de Tweede Wereldoorlog? Of had de datum op een andere manier met de Tweede Wereldoorlog te maken? Wil vermoedde dat de steen ooit gemaakt was in de gemeente Zevenaar, omdat daar steenfabrieken waren aan de Rijn bij Lobith, Spijk en Pannerden. Hij trok de stoute schoenen aan en besloot de hulp van Zevenaar Post in te roepen. Wil hoopte dat oud-werknemers of familieleden zouden kunnen toelichten wat de betekenis was van de datum op de steen.

Schoonvader

Begin mei stond in deze krant dan ook de oproep van Wil te lezen met de vraag wie er meer wist over de bijzondere baksteen met datum. Agnes Groenen uit Pannerden las het artikel en er ging direct een lichtje bij haar branden. Zij besloot dan ook meteen de redactie van Zevenaar Post te bellen om te vertellen dat haar schoonvader Hentje Groenen, destijds werkzaam bij steenfabriek in Pannerden, de datum in de steen had geschreven. Het was de geboortedatum van zijn dochter Toos Groenen. Toos is de schoonzus van Agnes.

Smoesje

Toen Agnes de redactie van Zevenaar Post belde om aan te geven dat zij graag de steen cadeau wilde geven aan haar schoonzus Toos, hebben wij ervoor gezorgd dat Agnes en Wil met elkaar in contact kwamen. Wil belde later blij verrast de redactie op om aan te geven dat hij het geweldig vond dat het mysterie van de baksteen was opgelost. Hij vond het ook heel bijzonder dat datum een geboortedatum was van iemand die nog steeds in leven was. Uiteraard wilde Wil graag meewerken met Agnes en ervoor zorgen dat de steen cadeau gedaan kon worden aan Toos Groenen. Toos werd onlangs met een smoesje meegelokt naar Doetinchem.

Naast de steenfabriek

Toen Toos eenmaal doorhad waarom ze mee was gelokt naar Doetinchem en over het bestaan van de baksteen met haar geboortedatum hoorde, kwamen de verhalen over haar vader al snel los. Vader Hentje werd geboren op 30 januari 1917. Hij ging werken op de steenfabriek, trouwde op 29 mei 1945 en werd 17 augustus 1945 vader van Toos. De eerste jaren woonde hij met zijn gezinnetje naast de steenfabriek. Met vrouw en vier kinderen verhuisde hij daarna naar de Groenestraat in Pannerden. Daar zouden nog zeven kinderen geboren worden.

Hinkemannetje

Annie, een zus van Toos, was ook mee toen Toos met de baksteen herenigd werd. Zij zegt over hun vader: "Hij was een strenge vader, maar dat moest ook wel want onze ouders kregen elf kinderen." Ze herinnert zich nog dat ze hem op de fiets, met een hinkemannetje (de voorloper van een broodtrommel, red.) onder de snelbinders, soep ging brengen. "Onze moeder zorgde goed voor hem." Kennelijk was vader Hentje zo blij met de geboorte van zijn eerste dochter Toos dat hij de geboortedatum in ieder geval in één, maar wellicht ook in meerdere, voor het bakken in de verse klei schreef. Onder het ophalen van herinneringen was Toos wat stil.

Rozen en een strik

Als zij uiteindelijk de baksteen overhandigd krijgt weet Toos niet zo goed wat ze moet zeggen. Geëmotioneerd laat zij weten: "Wat ik nu voel? Vraag dat maar niet, want dan ga ik huilen." Aandachtig bekijkt Toos de baksteen die door Wil voor deze speciale gelegenheid is voorzien van twee rode rozen en een mooie strik. Met haar vingers strijkt ze liefdevol over de datum die bijna 74 jaar geleden door haar vader in de steen werd geschreven.

Mooi plekje

Toos is erg blij met de unieke baksteen van haar vader. Ze gaat hem thuis een mooi plaatsje geven. Wil Hondorp is meer dan tevreden. "Ik heb de steen niet voor niets bewaard. Er hoort een mooi verhaal bij." Het bijzondere is dat hij in het gesprek met Zevenaar Post als eerste dacht dat de datum een geboortedatum was. Alsof hij het aanvoelde ...

Meer berichten