Tutti Colore is een startup-orkest met Rosa (links) Fenne, Guus en Silvian. Saar en Jamy ontbreken.  (foto: pr Martinus)
Tutti Colore is een startup-orkest met Rosa (links) Fenne, Guus en Silvian. Saar en Jamy ontbreken. (foto: pr Martinus) (Foto: )

Muziek op typewriter en schuurpapier

Het horecaplein van Restaurant Zaal Thoen & Thans in Oud-Zevenaar verandert op zondag 16 juni om 14.00 voor de tweede keer in één groot muziekterras. Daar brengt Harmonie Martinus onder leiding van dirigente Willeke de Laak om 14.30 uur haar jaarlijkse voorjaarsconcert. De aanleiding is niet alleen het muzikaal succes in 2018, maar ook de fraaie plek onder de Martinustoren in het hart van het dorp.

OUD-ZEVENAAR - De titel is Go Solo, dit betekent dat meerder muzikanten van de harmonie laten horen hoe goed zij als solist kunnen musiceren. Er wordt onder meer solo gespeeld op saxofoon, trompet, fluit en waarachtig op een typemachine. "Menigeen zal dit mechanisch schrijfinstrument, voorzien van druktoetsen, allang vergeten zijn. Onze harmonie niet", vertelt Johan Versteegen. "Menigeen kent nog wel de legendarische Typewriter-music van de Brandenburger Symphoniker. Ook voeren wij het toch hilarische muziekstuk Sandpaper Ballet op, met schuurpapier en schuurklossen als muziekinstrumenten!"

"De diversiteit in het programma is behoorlijk groot", vertelt Marc Kluitman. "Het concert staat door gebruik van de meest uiteenlopende muziekinstrumenten, bol van verrassende klanken en stijlen. Op het menu staat een muzikale impressie van een joodse trouwdag. Er klinkt Schotse volksmuziek, afgewisseld met Afrikaanse muziek die onder meer op een djembé gespeeld wordt. Myrthe (18) en Ellen (26) spelen om en om een solo op de dwarsfluit. Robert speelt een trompetsolo in het nummer Pasodoble de Concerto .Daarnaast klinken meerdere Spaanse en Russische muzieknummers. We laten hiermee zien hoe veelzijdig Harmonie Martinus is. De slagwerkgroep zal zich uitvoerig in het concert presenteren. De harmonie kan over zes slagwerkers beschikken. Naast pure percussie-instrumenten hoort men ook slagwerkinstrumenten die duidelijk een melodie kunnen voortbrengen, zoals de marimba, vibrafoon en xylofoon."

De jeugd van Martinus, verenigd in het opleidingsorkest De Notenkrakers, zal zich tijdens het concert met veel plezier van haar beste kant laten zien. Ze spelen onder leiding van Robert Koenders meerdere ingestudeerde werken. Ook de leerlingen van basisschool Martinus in Oud-Zevenaar krijgen alle kansen bij de harmonie. Zij hebben in de afgelopen weken, na schooltijd onder leiding van Jenny Thorissen van Het Musiater, de eerste stappen in hun muzikale carrière gezet. Deze leerlingen noemen zich Het Spelenderwijs-orkest.

Ieder jaar tijdens de kermis verzamelen de muzikanten van Martinus zich op het terras voor een drankje en het maken van muziek. Nu is door ook het lenteconcert bijgekomen. "Wij hebben daarom onlangs een plaquette op het terras aangebracht. Wij heten de belangstellenden op 16 juni nu officieel welkom op het Harmonie Martinus Terras", laat een trotse Marc Kluitman weten. De toegang is gratis.

sintmartinus.nl

Meer berichten