Het Liemers Jeugdorkest bestaat vijftien jaar. Ze zijn druk aan het oefenen voor het jubileumconcert op zaterdag 1 juni  in Het Musiater. (foto: Bas Bakema)
Het Liemers Jeugdorkest bestaat vijftien jaar. Ze zijn druk aan het oefenen voor het jubileumconcert op zaterdag 1 juni in Het Musiater. (foto: Bas Bakema)

Liemers Jeugdorkest bestaat vijftien jaar

Jeugdleden van diverse Zevenaarse muziekverenigingen tijdens het beoefenen van hun hobby bij elkaar brengen om zo meer saamhorigheid te kweken, hun muzikale kwaliteiten te bevorderen en daar anderen van laten meegenieten. Een formule die bij het jubilerend Liemers Jeugdorkest (LJO) nog steeds werkt. Op zaterdag 1 juni geeft zij een jubileumconcert.

Zevenaar - Het waren niet de eerste de besten die zich rond de oprichting in 2004 en de verdere ontwikkeling van het orkest schaarden. In de annalen worden de namen genoemd van initiatiefnemer Harry Staring (voormalig voorzitter van Muziekvereniging Crescendo, red.), Wies Peters, Toos Stultiens, Henny Wolterinck, Pablo van Dick en voormalig wethouder Niko Wiendels. Tevens mocht het jeugdorkest zich gesteund weten door twee beschermheren: voormalig burgemeester Jan de Ruiter en notaris J. van Houtum.

De mensen van het eerste uur zijn inmiddels niet meer aan het LJO verbonden. Hans Veltman uit Zevenaar, indertijd toegevoegd aan het bestuur, zette zich vervolgens voor de volle honderd procent in om het orkest overeind te houden. Toen hij circa twee jaar geleden wegens gezondheidsproblemen vertrok, werd het LJO liefdevol overgenomen door Kunstwerk! De Liemers. Wat overbleef uit het verleden zijn drie dikke ordners naslagwerk met onder andere vergeelde krantenknipsels over onder andere het eerste concert op 9 juli 2004, de memorabele vertolking van Peter en de Wolf in 2010 met vertelster Gerda Havertong en het optreden voor Koningin Máxima tijdens de ondertekening van het convenant Méér Muziek in de Klas (2018).

Ondanks alle veranderingen staat het LJO, sinds 2010 onder de bezielende leiding van Robert Hootsen, nog steeds als een huis. "Ik doe er veel aan de muzikale kwaliteit binnen het orkest te verhogen. In het verleden heb ik een methode ontwikkeld om kinderen meer ervaring te laten opdoen met ritmische bouwstenen, verwerkt in liedjes waarbij op de achtergrond een orkestband meedraait", legt Robert uit. "Wij proberen elk jaar zo'n twee tot drie optredens te verzorgen. Daarbij heb ik altijd zo'n vijfentwintig jongeren ter beschikking." Op dit moment maakt het orkest, dat momenteel toegankelijk is voor alle jeugd uit de gemeente Zevenaar en omgeving, zich op voor haar jubileumvoorstelling op zaterdag 1 juni in Het Musiater. Aanvang: 20.00 uur. Entree: € 7,50.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden