Brouwer Bas IJsveld (links) en imker Paul Holterman introduceren hun honingbier. Ze staan voor de bijenkasten. (foto: Ab Hendriks)
Brouwer Bas IJsveld (links) en imker Paul Holterman introduceren hun honingbier. Ze staan voor de bijenkasten. (foto: Ab Hendriks)

Stadsbrouwerij komt met honingbier

Iedere bierdrinker weet dat het brouwproces begint met graankorrels. Het resultaat is een goudkleurig verfrissend alcoholisch drankje. Het lijkt er inmiddels op dat de Nederlandse bierdrinkers minder gecharmeerd zijn van de saaie kratten met bier en op zoek zijn naar speciaalbier van Nederlandse of buitenlandse afkomst.

ZEVENAAR - Het speciaal bier is namelijk enorm in opkomst. De klant is driftig op zoek naar Nederlandse en internationale speciaalbieren. Ze staan verlekkerd te kijken naar de enorme schappen met groot assortiment speciaalbier in de supermarkten.

Tijdens het Bier Preuvenement op 2 juni op het Raadhuisplein in Zevenaar verschijnt een opvallend nieuw blond biertje, het Honing Bier. Het bier wordt getapt of uit de fles geschonken Het kostbare vocht wordt gebrouwen in Stadsbrouwerij Wittenburg, waar ook de Jonkheer-bieren geproduceerd worden. Daar kwamen imker Paul Holterman, docent van Imkervereniging Liemers, en brouwer Bas IJsveld bij elkaar om honing en bier te verenigen in een helder blond speciaalbiertje.

Bas studeerde chemie HBO 'niet zo belangrijk, maar het helpt wel'. Hij erfde de belangstelling voor bierbrouwen van zijn vader, een hobby-brouwer. Bas leerde vervolgens veel van het biergilde van de Wittenburg. Nu is hij twee jaar brouwer bij de Stadsbrouwerij. Hij doceert deskundig over het brouwen van bier, over mout bijvoorbeeld, dat is graan dat verwarmd wordt om het ontkiemen in gang te zetten of over het kneuzen van de graankorrel waardoor de suikers bloot komen te liggen.

"Imker Paul en ik zijn trots op het Honing Bier. Het kwam tot stand na wat experimenteren en zoeken naar de juiste hop. Het is een aromatisch biertje geworden, echt een lentebier, niet te bitter en met lichte zoete afdronk. Je proeft bij het doorslikken enigszins de honing. Het bier is absoluut niet te zoet. Indien de verkoop goed gaat, dan wordt het biertje een blijvertje!"

Ook Imker Paul Holterman is blij met het eindresultaat. "De honing is absoluut niet overheersend aanwezig. De smaak kan altijd iets blijven verschillen, daar ontkomen we niet aan. De kleur en de smaak van honing wordt grotendeels bepaald door de oorsprong van de nectar (honing van de paardenbloem smaakt anders dan die van bijvoorbeeld de lindeboom), maar ook de mate van kristallisatie is van invloed op de smaaksensatie."

"Wellicht werkt het honingbier mee aan de bewustwording van de minder goede leefomgeving voor bijen", zegt Paul. "Want het gaat niet goed met de bijen en insecten. Er is sprake van een bestuivingscrisis. Er zijn meerdere oorzaken, waaronder het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw. De aanwezigheid van bijen is van belang voor voldoende groente en fruit. Steeds meer mensen volgen een imkercursus bij Imkervereniging Liemers om de opleiding tot imker te volgen. Dat betekent gelukkig meer aandacht voor de bijenvolken.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden