Het huidige koningspaar Hans en Els Dellemann. Zij nemen op zaterdag 1 juni afscheid in het Gildehuis in Lobith. (foto: PR)
Het huidige koningspaar Hans en Els Dellemann. Zij nemen op zaterdag 1 juni afscheid in het Gildehuis in Lobith. (foto: PR)

Schuttersfeesten en kermis in Lobith

van de redactie

Dames mogen dit jaar ook schieten

Het weekend na Hemelvaart is er weer de Lobithse Kermis.Traditiegetrouw vieren schuttersgilden Eendracht Maakt Macht en Excelsior ook hun jaarlijkse schuttersfeesten.

LOBITH - Voor Eendracht Maakt Macht begint dit feest met de altijd drukbezochte ledenvergadering op Hemelvaartsdag. De festiviteiten vinden allen plaats in het Gildehuis aan de Dorpsdijk in Lobith. Op zaterdagavond 1 juni wordt afscheid genomen van het koningspaar Hans en Els Dellemann. Tevens worden deze avond de 25-jarige jubilarissen gehuldigd. Dat zijn deze keer: R.H.E.M. Barthen, G.H. Barthen, M. Degen, W.T.J.H. Derksen, R.E. Gerritzen, M.J.G. Jansen, R.F.W.M. Janssen, E.M. Jeurissen, M.J.M.H. Ritt, W.B.A. Roos, A.P.B. Rosendaal, Th. A.E.M. Ruikes, R.W.H. Seising, H.J. Striek, J.G. van Suijdam, C.H.E. Theunissen en N.J.A.E. Theunissen. Het Gildehuis is op de zaterdag- en zondagavond uitsluitend toegankelijk voor leden.

Op zondag 2 juni zal traditiegetrouw de sacramentsprocessie voor de 244ste keer door de straten van Lobith trekken. Velen lopen mee, anderen staan langs de kant en knielen eerbiedig als het Heilig Sacrament voorbij komt. Precies om 12.00 uur start de processie vanuit de RK-Kerk. Nadat de processie is rondgetrokken en in een overvolle kerk het Aan U, o Koning der Eeuwen heeft geklonken, barst het feestgedruis los. Rond 14.15 uur begint het Koningschieten bij Schuttersgilde Eendracht Maakt Macht in het Gildehuis aan de Dorpsdijk in Lobith. Degene die de vogel naar beneden haalt mag zich Koning van 2019 noemen. Hierbij is iedereen welkom.

Als dan uiteindelijk de vogel neergaat en er een nieuwe Koning is wordt die omhangen met het Koningszilver waarvan de oudste medaille uit 1648 stamt. Het Schuttersgilde E.M.M. bestaat immers al ruim 371 jaar. Na de inhuldiging en felicitaties is er gelegenheid tot dansen. 's Avonds haalt de schutterij het nieuwe Koningspaar op en begint de feestavond in het Gildehuis. Tijdens deze avond zullen de volgende jubilarissen worden gehuldigd: J.W.H.M. Booltink, M.T.H.J. Cornielje, A.M. Gerritzen, E.M. Gerritzen, H.R. Heijmen, H.C.J.M. Peters, F.J.A.M. Peters, M.J.A.M. Rientjes, J.H. Schopman en R.F. Wilde (veertig jaar). A.J. de Bruin, G.J.M. van Hall, L.J.W. Jansen, H.T.J. Knaven, J.A.M. Lamers, L.W.M. Lamers en P.G.J.M. Mulder (vijftig jaar). H.W.A. Mulder (70 jaar). Ook zal er een speciale jubileummedaille worden uitgereikt voor veertig jaar combinatie officier/senator. Deze zal zijn voor M. Wilde. Alle jubilarissen van harte gefeliciteerd.

Op maandag 3 juni vindt het prijsschieten voor de schutters plaats. Dit jaar is er een primeur voor de dames van schutters en dames van het Gilde. Ze mogen voor de eerste keer als dame mee schieten en proberen om één van de prijzen te bemachtigen. Alle leden mogen éénmaal schieten en proberen een stuk van de vogel neer te halen. Een felbegeerde prijsmedaille zal de borst van de gelukkigen nog jarenlang sieren. De schuttersvrouwen die niet hebben meegedaan met het prijsschieten gaan die middag onder grote belangstelling vogelknuppelen. De inschrijving voor het vogelknuppelen begint om 12.00 uur.

Dinsdag vertrekt het Schuttersgilde in optocht naar Tolkamer waar verzorgingshuis Lobede wordt aangedaan. Voor de bewoners van Lobede en het koningspaar wordt een vendel– en muzikale hulde gebracht. De festiviteiten van het Gilde worden in Tolkamer voortgezet waarbij de lokale horeca zal worden aangedaan. Om 13.00 uur zal het gezelschap zich weer naar het Gildehuis in Lobith begeven waar de festiviteiten verdergaan. De schuttersfeesten sluiten af met het slotbal op dinsdagavond.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden