Paul Freriks van de politieke partij Sociaal Zevenaar zet een punt achter zijn politieke carrière. (foto: Ab Hendriks)
Paul Freriks van de politieke partij Sociaal Zevenaar zet een punt achter zijn politieke carrière. (foto: Ab Hendriks) (Foto: )

Nestor Paul Freriks verdwijnt uit raad

Paul Freriks, voorman van Sociaal Zevenaar, verlaat na 21 jaar de Zevenaarse politiek. Hij laat zijn achterban en collegae in de politieke arena met verbazing achter. Nu al? Ja, want het gaat goed met zijn partij. De juiste mensen zitten nu op de goede plek. Tijd voor vertrek.

ZEVENAAR - Het bereiken van zijn 65ste levensjaar is voor Paul Freriks geen reden om de politiek vaarwel te zeggen. "Het gaat mij om het partijbelang. Nu heeft Sociaal Zevenaar twee capabele mensen in de raadscommissies. Joke Harmsen bezet een zetel in de commissie Samenleving. Ze heeft veel werkervaring in het sociaal domein en Huub Meijer (beoogd fractievoorzitter) zit in commissie Ruimte. Hij communiceert helder en krachtig om de partijvisie duidelijk te maken. Ik kan dus met een gerust hart de partij aan deze twee mensen overlaten."

De manier waarop Freriks zich in de raad presenteerde riep bij menig raadslid soms irritaties op. Onder meer bij oud-burgemeester Ruud Oudenhoven, die Freriks de kast uitveegde, tijdens een verhit debat over de aanleg van de Betuweroute, met de opmerking 'ik weet wat u gaat zeggen, heer Freriks, ik pik dat bij voorbaat niet'. Ze zijn nooit vrienden geworden. Paul: "Oudenhoven was een slimme man, zeker in de onderhandelingen met ProRail inzake aanleg Betuweroute."

Freriks heeft vijf burgemeester versleten. Hij was de nestor van de raad en daardoor verving hij tot twee keer toe de voorzitter (burgemeester, red.) van de raad en hij was ook enige tijd voorzitter van de commissie ruimte. Beide functies bekleedde hij met verve en werd met respect in die functie behandeld. Dat is opvallend voor iemand die in de wandelgangen wel eens een enfant terrible werd genoemd. Paul Freriks kan memorabele politieke gebeurtenissen ragfijn ontrafelen. Over de ondergang van wethouder Mewe (PvdA) bijvoorbeeld, ongeveer twintig jaar geleden: "Hij heeft destijds zaken verkeerd ingeschat, zeker op gebied van cultuur. Het was een barbaars politiek steekspel. Onder meer van het CDA. Op menselijk vlak was dit een compleet drama. Het massale protest in 2002 tegen de afbraak van de cultuur toentertijd op het Raadhuisplein door de Zevenaarse bevolking blijft mij bij, zeer indrukwekkend!"

Freriks heeft een omvangrijk persoonlijk archief. "Dit is een politiek document, waarin veel achtergrondinformatie staat. Ik schreef dit door de jaren heen om zaken een plek te geven!" In zijn document zal ongetwijfeld het financiële plaatje van HAL12 worden opgetekend. "Er worden tekorten voorzien op de bouwkosten van € 200.000.-- De gemeenteraad moet daarover oordelen. Het gebouw zou budget-neutraal gebouwd gaan worden. Dat mislukt dus. Een motie van wantrouwen zou hier op zijn plaats zijn. Op 3 juli neemt Freriks afscheid van de gemeenteraad. "Ik zal de nieuwe club terzijde staan met adviezen. Dat geldt ook voor mensen die in de toekomst een beroep op mij doen omdat ze vastlopen in bureaucratische regeltjes."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden