Koning van EMM Harald van Poorten (vlnr), bestuurslid Jelle Berends en commandant Hennie Zweers staan klaar om het jubileum met de hele schutterij groots te vieren. (foto: Ab Hendriks)
Koning van EMM Harald van Poorten (vlnr), bestuurslid Jelle Berends en commandant Hennie Zweers staan klaar om het jubileum met de hele schutterij groots te vieren. (foto: Ab Hendriks)

Groot schuttersfeest EMM Ooy 125 jaar

Schutterij Eendracht Maakt Macht in Ooy bestaat 125 jaar. Aanstaande zondag 19 mei wordt deze bijzondere verjaardag uitbundig gevierd. Dan trekken achttien gilden en schutterijen door de buurtschap Ooy. Er wordt onder meer gestreden om een van de hoogste prijzen bij mars- en bielemanwedstrijden, bij kruisboog- en geweerschieten en natuurlijk zal na het koningschieten, zodra de romp van de houten vogel naar beneden stort, de nieuwe koning op het schild worden gehesen.

OOY/ZEVENAAR - Harald van Poorten is kanonnier. Hij bedient de kattenkoppen en weet wanneer op belangrijke momenten deze moeten bulderen. Hij rijdt met de kattenkoppen in de achterbak van zijn auto naar die plaatsen in Ooy waar de harde schoten van deze kanonnen moeten afgaan. Kattenkoppen en de schutterijen horen bij elkaar, het laten knallen is namelijk een van de vele, oude tradities. "Ik ben instructeur bij de schietsport, dus ik weet hoe het gesteld is met de veiligheid. De eisen worden steeds strenger." Harald werd in 2011 actief bij Schutterij EMM en schoot zich met behulp van een hulpschutter (een maatje, red.) en met een wel gemikt schot in juni 2018 tot koning van EMM. "Koning zijn vind ik een hele eer, zeker nu EMM 125 jaar bestaat."

Hennie Zweers begon op zeer jonge leeftijd als jeugdvendelier en sinds 2017 is hij hoofdcommandant. Hij zit boordevol verhalen over de Ooyse schutterij. Over de gezonde rivaliteit tussen Schuttersvereniging St.Anna en EMM bijvoorbeeld. En over de voormalige bijeenkomsten na de schuttersmis, de een in de huiskamer van het legendarische etablissement Van Kempen en de ander in de gezellige kroeg van Van Aalst. "De schutterij behoort tot de folklore, met verhalen, overleveringen en natuurlijk met rijke tradities. We moeten ervoor zorgen dat deze volkscultuur niet verloren gaat. De tradities zijn aankomend weekend allemaal te zien."

"In 1983 richtten wij de hand- en kruisboogkorpsen op. Door zelfwerkzaamheid beschikken wij over een prachtig schuttersgebouw, met daarop zonnepanelen!" Hennie Zweers is trots op de instroom van jonge mensen bij EMM. "We coachen de jonge generaties. Bij de jeugdvendeliers, ze zijn rond de zeven en acht jaar oud, hebben wij goede oefenmeesters. Jelle Berends is verantwoordelijk voor de evenementencommissie, zo ook voor het jubileumfeest. "Wij van de commissie hebben gemeend om het defilé tijdens de optocht op zondag voor het bedrijf van wijlen Geert Staring te houden. Hij was vice-voorzitter van Gelderse Schuttersfederatie St. Hubertus én voorzitter van Schutterskring de Liemers. De schutterijen en gilden in Gelderland hebben veel aan hem te danken. Het defilé bij Grietakkers zien wij en alle schutterijen in de Liemers, als een saluut aan Geert." Schutterij EMM krijgt een nieuw logo, dat tijdens de receptie op zaterdag op de gevel van het schuttersgebouw wordt onthuld.

"Dit logo staat ook op de nieuwe vlag. Deze is nu te koop voor € 15,00. Het zou natuurlijk fantastisch zijn als deze tijdens het grote jubileumweekend in heel Ooy wordt opgehangen!

schutterijemm.nl

 

 

 

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden