Gerrie Arends en Jos van Nistelrooy met een prototype van een bijenkast. (foto: Bas Bakema)
Gerrie Arends en Jos van Nistelrooy met een prototype van een bijenkast. (foto: Bas Bakema) (Foto: )

De bij krijgt centrale plek bij de volkstuin

Begin september van dit jaar zal op het terrein van Volkstuinvereniging Terbonssen aan de Ooyselandweg in Zevenaar een bijenkast worden geplaatst. Deze bijenkast, uitgevoerd in landelijke stijl, wordt 1.10 meter hoog en veertig centimeter breed. In afwachting van de vergunningen is men alvast met de voorbereidingen begonnen.

ZEVENAAR - Op het terrein van de volkstuin is een voorlopig prototype geplaatst op de plek waar de nieuwe bijenkast zal gaan verrijzen. "Onze volkstuin valt onder de bestemming agrarisch. Momenteel is de gemeente Zevenaar bezig met een wijziging van het bestemmingsplan", legt Jos, lid van de volkstuinvereniging, uit. "Als deze wijziging rond is kunnen wij een vergunning aanvragen en dan is het nog maar een kwestie van formaliteit".

Op de, in alle opzichten, bloeiende volkstuinvereniging die dit jaar veertig jaar bestaat en steeds meer oogt als een parktuin, wordt niet alleen een diversiteit aan groenten verbouwd, maar ook fruit en bloemen geteeld. Tevens kent de vereniging een diversiteit aan nationaliteiten, zoals mensen uit Koerdistan, Armenië, Irak en Vietnam "Er zitten ook een aantal uit Zevenaar tussen", grapt Gerrie Arends, lid van de volkstuin en tevens imker. "Wij hebben bij ons te maken met mensen die oog hebben voor het milieu", vult Jos aan. "Je zal hier niemand met chemische bestrijdingsmiddelen zien werken. Met ons jubileum besloten we ook dan ook iets extra's te doen om met name de biodiversiteit te vergroten. Er is een valkennest voor de torenvalk (die de muizen opeet, red.) geplaatst, een aantal onderkomens voor egels, mezenkastjes en binnenkort de bijenkast.

Op dat moment komt de imker in Gerrie naar boven. Met zijn verhaal over het nijvere bijenvolkje, de taak van de imkers en het grote nut voor de mensheid, zal iedereen zeker aan zijn lippen hangen. "Bijen horen bij alles wat groeit en bloeit en vice versa. Als de bij er niet meer zou zijn, zou zeventig procent van onze voedselvoorziening in gevaar komen. Je hoort om je heen dat het met de bijenstand slecht is gesteld, maar hier in de Liemers overleven de bijenvolken prima. Gelukkig neemt de publieke belangstelling voor dit voor ons zeer belangrijke diertje hand over hand toe. Er worden steeds meer bijenkasten geplaatst, er komen steeds meer hobbyimkers en in de tuinen van particulieren worden steeds meer bijenhotelletjes voor de solitaire bij opgehangen. Ook de gemeente richt zijn groen anders in door bijvoorbeeld in de bermen planten en bloemen te zaaien." Dat het in de Liemers goed gaat met het bijenvolk wil niet zeggen dat er achterover geleund kan worden. Daar is men bij de volkstuinvereniging in ieder geval goed van doordrongen.

volkstuinenooyzevenaar.com

Meer berichten