Het rijksmonument de burchtwal naast de Pelgromhof heeft door wildgroei dringend onderhoud nodig. (foto: Ab Hendriks)
Het rijksmonument de burchtwal naast de Pelgromhof heeft door wildgroei dringend onderhoud nodig. (foto: Ab Hendriks)

'Wildgroei op burchtwal aanpakken'

De burchtwal aan de Nieuwe Doelenstraat wordt waarschijnlijk opgeknapt. Er wordt momenteel gewerkt aan een onderhoudsplan. De burchtwal is een officieel rijksmonument. Ondanks de monumentale status is ruim tien jaar weinig of niets aan onderhoud gedaan. Ooit was de wal een speelveld van de jeugd. Sinds vernielingen werden aangericht en de wal als crossbaan werd gebruikt is er een hek omheen geplaatst.

ZEVENAAR - De wal dateert mogelijk uit de eerste helft van de vijftiende eeuw. Het is een restant van de burchtwal die rond de voormalige middeleeuwse burcht lag. Marcel Lap (PvdA) heeft onlangs met archeoloog Jan Verhagen, Roel Brocx (IVN) en architect Paul van Olden de monumentale status van de wal bekeken. "We kwamen al snel met het idee om een groenonderhoudsplan te laten maken", vertelt Marcel Lap. "We hebben dit met de gemeente besproken en het ziet er naar uit dat binnen de begroting voldoende budget is om het onderhoud uit te voeren."

Het gaat niet alleen om het groen. "Ook het muurtje moet aangepakt worden. Aan de kant van de Nieuwe Doelenstraat zit een breuk in het metselwerk. Het lijkt erop dat de muur de druk van de aarden wal niet meer aankan", aldus Jan Verhagen. "Ook is onderhoud nodig aan de informatiepanelen nabij de burchtwal en in de parkeergarage. Indien het totale onderhoud het budget te boven gaat dan kunnen de panelen nog wel even wachten. De aanpak van de burchtwal eist eerst alle aandacht op. Een aantal bomen staat scheef en de lange en rechte takken (opschot, red.) zijn veel te hoog. Indien regelmatig gesnoeid zou zijn, dan had je de groei beheersbaar kunnen houden." Of de burchtwal toegankelijk wordt gemaakt voor wandelaars is niet zeker. Een wandelpad met daarlangs een paar zitbankjes zou een optie kunnen zijn. Zeker is dit niet. De wal is en blijft immers een rijksmonument met een lange geschiedenis. In het boek Zevenaar, stad in de Liemers (1986) schrijft Jan Verhagen: "In de zomer van 1984 werden opgravingen verricht door leden van de Archeologische Werkgemeenschap Nederland. Toen de eerste burcht gebouwd werd is deze door twee grachten omgeven. In de eerste helft van de 15e eeuw is de buitenste gracht waarschijnlijk gedempt. Daar bovenop is de huidige burchtwal gelegd, die tegen kanonvuur bestand moet zijn geweest."

Er zijn meerdere projectielen gevonden, waaronder pijlen die met een kruisboog zijn afgeschoten. Een andere vondst is een ongeveer 12 kilogram zware blijdesteen die door de belegeraars tegen de muur werd geslingerd. Bij opgravingen In de gracht bij de burchtingang kwamen twee halve stenen kanonkogels tevoorschijn. Deze kanonskogels zijn waarschijnlijk tegen de burchtmuur kapot geschoten, die was soms vijf meter dik. In 1685 is de burcht gesloopt.

Meer berichten