Een idee voor een semi-overkapping op het Raadhuisplein. (Artist's impression van architect John Olie. En 3D-impression van BouwBuroDrie).
Een idee voor een semi-overkapping op het Raadhuisplein. (Artist's impression van architect John Olie. En 3D-impression van BouwBuroDrie).

Idee voor invulling van Raadhuisplein

"Het Raadhuisplein is geen ontmoetingsplek. Daar gaat niemand heen als er niets te doen is. Daar kan in de toekomst wel verandering in komen zodra de voormalige raadzaal van het gemeentehuis omgebouwd wordt tot horecagelegenheid met terras."

ZEVENAAR - En dat duurt nog wel even, de sloop van het oude gemeentehuis ligt stil vanwege onenigheid tussen het sloopbedrijf en de ondernemers omdat de sloop schade zou veroorzaken aan panden in het centrum. De ruzie veroorzaakt ook vertraging van de herinrichting van het Raadhuisplein. Het maken van plannen gaat wel door. Onlangs werd een derde sessie gehouden om meer structuur in de plannen te krijgen. Een burgerinitiatiefgroep presenteerde daartoe een plan en stelde dit ter discussie aan een grote groep burgers in het gemeentehuis.

De bijgaande artist's impression van architect John Olie is niet meer dan een idee en werd positief ontvangen door de belangstellenden. Henk Wenting van de initiatiefgroep: "Het is een semi-verkapping die bestaat uit parachute-stof die waterdicht is. Door een uitgekiende constructie kan de parachute-stof makkelijk gespannen en verwijderd worden. De stof wordt gedragen door kolommen met spanten. Het geheel roept onmiddellijk een vergelijking op met de voormalige markthal die van 1865 tot 1955 op de Markt heeft gestaan. Met de stalen constructie van de hal werd in 1955 het schuttersgebouw van Schutterij St. Andreas opgetrokken.

De constructie op het Raadhuisplein wordt gedragen door 32 kolommen die permanent blijven staan, ook als er geen evenementen zijn. Aan de kolommen zouden logo's van de verscheidene schuttersverenigingen en carnavalsverenigingen uit alle plaatsen in de gemeente Zevenaar geplaatst kunnen worden." De initiatiefgroep ziet graag een gang door het nieuwe gebouw met appartementen en een winkel die in de plaats komen van het gemeentehuis. "Hierdoor krijg je niet alleen een zichtlijn op het Freulebos, maar nodigt ook uit om er naar toe te gaan", aldus Wenting.

De belangstellenden kwamen met meer ideeën om het Raadhuisplein te verfraaien. Niet alleen met een ledverlichting die van kleur kan veranderen, maar ook met plantenbakken en een permanente stroomvoorziening voor evenementen. De overkapping moet rolstoelvriendelijk zijn. Verder zal een sanitaire voorziening aangelegd moeten worden. In de discussie werd duidelijk, dat de 76 betonnen kunsttegels, die door de beeldend kunstenaars Maria Ikonomopoulou en Tienke van der Werf gemaakt zijn en tijdens de herinrichting van het plein in 2003 daar neergelegd zijn, absoluut moeten blijven. "Het plein heeft met de kunsttegels door de keuze van het materiaal een duurzame en stijlvolle uitstraling gekregen." Het voormalige carillon dat op 1 december 2016 van het gemeentehuis werd gehaald moet terugkomen naar het Raadhuisplein.

Meer berichten