Guus Kruis - één van de legendarische Liemerse Buutreedners - tijdens zijn laatste optreden. (foto: CV de Deurdreiers Groessen)
Guus Kruis - één van de legendarische Liemerse Buutreedners - tijdens zijn laatste optreden. (foto: CV de Deurdreiers Groessen)

Carnavalstalent gezocht voor festival

van de redactie

Eerste Liemers Carnavals Festival

Heb je leuke ideeën, zing je graag of vind je het leuk een publiek te vermaken? Geef je op voor het eerste Liemers Carnavals Festival (LCF). De organisatie is op zoek naar talent voor de Liemerse carnavalswereld. Zangers, zangeressen, buutreedners of ...? Het LCF is een festival, géén concours! Er is geen jury en geen prijsuitreiking.

ZEVENAAR - De doelstelling van het LCF is het promoten van de Liemerse carnavalscultuur, met name het carnavalslied en het buutreednen (tonproaten). Het idee is ontstaan na het zien van de film Noa 't Zuuje over het carnaval in Venlo. In Venlo wordt vrijwel uitsluitend carnavalsmuziek uit en over de eigen regio gedraaid, gespeeld en gezongen tijdens hun vastelaovend. Men heeft daar, al meer dan een eeuw, een bijzonder rijke liedjescultuur die iedereen in de stad met elkaar verbindt.

Goedmoedige wijze

Dit heeft de initiatiefnemers van het LCF geïnspireerd om iets van die strekking ook in de Liemers te gaan stimuleren en houden. Hun project is niet alleen gericht op het Liemerse carnavalslied, maar ook op het buutreednen. Een buut is een wezenlijk onderdeel van een pronkzittingachtig evenement tijdens de carnavalsperiode. De buutreedner neemt op goedmoedige wijze de gebeurtenissen in de streek met veel humor op de hak. Dialectgebruik wordt bij zowel de liedjes als de buuts uiteraard op prijs gesteld, maar is zeker geen noodzaak!

Carnavalsgevoel

De organisatie daagt een ieder uit om op (semi)professionele wijze een carnavalslied te schrijven. De inhoud van het lied mag over van alles gaan, zolang het maar uit de Liemers komt en het Liemerse carnavalsgevoel overbrengt. Uiteraard wordt het gewaardeerd als de tekst betrekking heeft op de Liemers of een gebeuren in de Liemers of eigen woonplaats. Na een beoordeling van de inzendingen zal men, indien geselecteerd, tijdens het te houden festival het lied ten gehore mogen brengen. Niet alleen het lied, maar ook de presentatie is van belang!

Optreden in de regio

Na het festival wordt voor verspreiding van de liedjes gezorgd, zodat deze tijdens het carnaval in de hele Liemers te horen zullen zijn, waardoor ook optredens in de regio binnen handbereik komen! Let op: niet geselecteerde liedjes maken het jaar daarop weer volop kans!

Professionele kracht

Voor de buuts wordt met de medewerking van een professionele kracht een aantal workshops aangeboden. Deze workshops worden gegeven door Dirk Kouwenberg, een professionele Brabantse buutreedner die zijn sporen ruimschoots verdiend heeft. Drie geselecteerden zullen tijdens het Festival hun buutdebuut maken! Na het festival worden er kansen gecreëerd om de buuts te presenteren in de Liemers en hopelijk ook daarbuiten. Let op, ook hier geldt: niet geselecteerden maken het jaar daarop weer volop kans!

Iedereen die een band heeft met de Liemers kan aan het festival meedoen, individueel, als duo of als groep. De workshop buutreednen is uiteraard voor solisten. Uiteindelijk doel: Een nieuwe kweekvijver vol jong en fris talent, als hofleverancier voor alle pronkzittingen en aanverwante carnavals-evenementen in de Liemers! Ben je geinteresseerd, mail dan voor 15 mei aan: liemerscf@gmail.com en vertel over je plannen. De organisatie laat zich graag verrassen!

Meer berichten