Ingrid Mens, Hoofd Museumcollecties, krijgt de Koninklijke Onderscheiding door burgemeester Lucien van Rijswijk opgespeld. (foto: AH)
Ingrid Mens, Hoofd Museumcollecties, krijgt de Koninklijke Onderscheiding door burgemeester Lucien van Rijswijk opgespeld. (foto: AH)

Ingrid Mens is Ridder in de Orde van Oranje Nassau

Ingrid Mens, Hoofd Museumcollecties van Kunstwerk! Liemers Museum heeft de Koninklijke Onderscheiding Ridder in de Orde van Oranje Nasau ontvangen. Deze onderscheiding werd in bijzijn van medewerkers van het museum, familie en belangstellenden, opgespeld door burgemeester Lucien van Riswijk.

ZEVENAAR - "Op 1 april 1994, dus 25 jaar geleden, werd je aangesteld", sprak oud-voorzitter van de Stichting Liemers Museum Miep Wolfhagen. "Je begon op basis van een Melkertbaan die snel werd omgezet in een betaalde baan. Je had geen museale ervaring. Je hebt de nodige kennis op een voortreffelijke wijze eigen gemaakt.

"Je nam een grote groep vrijwilligers voor je in. Je wist die te motiveren en te enthousiasmeren bij elke verandering of grote klussen zoals meerdere verhuizingen. Je liet elke vrijwilliger in haar of zijn waarde waardoor ze hun capaciteiten verder konden ontwikkelen." Miep Wolfhagen prees Ingrid Mens voor haar energie die ze onder meer gebruikte om het Liemers Museum in Gelderland op de kaart te zetten. Door de inzet van Mens en haar medewerkers werd het Liemers Museum zelfs als officieel geregistreerd museum aangemerkt. "Niets was je te lastig, niets was je te veel, niets was je te moeilijk!"

Ingrid Mens heeft ervoor gezorgd dat de Sieger White Collectie aan het museum werd overgedragen. Daarnaast heeft zij zich extra ingespannen om het Turmac Historische Archief in beheer te krijgen van het Liemers Museum. Na sluiting van British American Tobacco in Zevenaar werd het beheer van een deel van de Peter Stuyvesant Collectie afgestoten en het andere deel geschonken aan de gemeente Zevenaar. De gemeente heeft vervolgens het beheer ondergebracht bij het Liemers Museum. Tevens wist Ingrid Mens, mede dankzij meerdere Liemerse schutterijen en gilden, het Gelders Schuttersmuseum onder te brengen bij het museum. De decoranda was eveneens betrokken geweest bij het opstarten van Stadsmuseum in 's Heerenberg. Oud-voorzitter Joop de Leuw memoreerde aan de noodgedwongen verhuizingen van het museum. "Toen Rothmans liet weten de huur van Huize Mathena op te zeggen, hebben wij samen 32 locaties gezocht, waaronder het voormalige gemeentehuis in Angerlo en een oude boerderij. De meeste locaties waren echter ongeschikt." Volgens de sprekers is Ingrid Mens het gezicht van het museum. "Maar ook de hoeder van het verhaal van de Liemers, zodat het erfgoed bewaard en doorgegeven kan worden."

Meer berichten