De aanwezigen luisteren naar Willemien en Willemien die verhalen vertellen over het slachten en gebruiken daaromheen. (foto: Maas Foeken)
De aanwezigen luisteren naar Willemien en Willemien die verhalen vertellen over het slachten en gebruiken daaromheen. (foto: Maas Foeken)

Slachtvisite op locatie bij Zonnebloem

De Historische Vereniging Oud Noordijk (bij Neede) heeft de gasten van de Zonnebloemafdeling Zevenaar-West nog eens haarfijn uitgelegd en laten zien hoe er vroeger thuis geslacht werd. Voor velen van de aanwezigen was het een bekende sprong terug in de tijd.

ZEVENAAR - Nadat de gasten en vrijwilligers waren ontvangen met koffie/thee en welkom waren geheten door voorzitter Thea Slagmeulen, was het nostalgie ten top toen leden van de Historische Vereniging Oud Noordijk van wal staken met hun verhaal over de geschiedenis van het slachten. Voor menigeen was het zeer herkenbaar wat Willemien en Willemien op humoristische wijze vertelden. Het dialect waarvan beiden zich bedienden, maakte de verhalen alleen nog maar smeuïger, vooral ook omdat die verhalen doorspekt waren met allerlei grappen en woordspelingen. Dat spek, zo ging het verhaal, werd gekeurd door de buren, die moesten aangeven of de vetlaag dik genoeg was: het zogenaamde "vetpriezen". Het belangrijkste was dan natuurlijk de borrel daarna. De beide Willemienen maakten dankbaar gebruik van de reacties van de aanwezigen door er adequaat op in te spelen. Het was kaasje voor onze inwoners van de Liemers, van wie sommigen zelf ooit balkenbrij, bloedworst of hoofdkaas hadden gemaakt. Inmiddels had iedereen al geproefd van spek op roggebrood, rauwe ham (lucht gedroogd) en een stukje droge worst.

Flinke wintervoorraad

Toen de pauze was aangebroken, kwamen de tongen pas echt goed los onder het genot van het pauzedrankje. De een kon zich nog herinneren hoe het er thuis bij oma en opa aan toeging tijdens de slacht en een ander had het thuis meegemaakt bij vader en moeder. Na de slachtmaand (november, red.) was er een flinke wintervoorraad in weckflessen en later in de vriezer. Voor verreweg de meesten was het een soort van aha-ervaring, dat na de pauze nog werd versterkt toen de Historische Vereniging een film vertoonde over het slachten en andere activiteiten van de vereniging. De film gaf duidelijk het doel aan: het historische en culturele erfgoed bewaren.

Smeuïg verhaal

Wat dat betreft timmert men in Noordijk flink aan de weg met het bezoekerscentrum De Oale Schole en 't Oale Höfke, waar veel vrijwilligers een historische tuin onderhouden met vergeten groenten en eetbare bloemen. Bovendien wordt er elk jaar een winterwandeling gehouden in het buitengebied van Noordijk, is er op Koningsdag een 25 kilometer lange fietstocht door de omgeving en is de Historische Vereniging elk jaar aanwezig op de Nationale Jammarkt in Neede. Willemien en Willemien sloten de ouderwets gezellige middag af met een smeuïg verhaal over vroeger met links naar nu.

Meer berichten