Met het initiatief een AED-apparaat te plaatsen in woonwijk Methen, is Zevenaar weer een AED rijker (foto: Bas Bakema)
Met het initiatief een AED-apparaat te plaatsen in woonwijk Methen, is Zevenaar weer een AED rijker (foto: Bas Bakema)

Linn (15) en Dinant (70) regelen een AED

Zevenaar is dankzij een burgerinitiatief een AED rijker. Het is algemeen bekend dat hoe meer AED's binnen een gemeente voorhanden, des te adequater er opgetreden kan worden bij mensen die onverwachts worden getroffen door een hartstilstand. Het is namelijk van belang dat getroffenen binnen zes minuten dienen te worden gereanimeerd om de levenskansen te vergroten. Initiatiefnemers Dinant en Linn collecteerden in de wijk: "Iedereen doneerde zonder aarzeling honderd euro. Niemand zei nee!"

Zevenaar - Dinant Kolkman (70) en Linn Padberg (15) wonen allebei in de Monnetstraat in de wijk Methen. Zij hadden, onafhankelijk van elkaar, de oproep van de Hartstichting gelezen en kwamen uiteindelijk op dezelfde gedachten: het zou goed zijn als er in onze wijk een AED apparaat komt te hangen. Op een buurtfeestje kwamen beiden nader tot elkaar.

Iedereen doneerde

Dinant, gepensioneerd verpleegkundige, en Linn, scholiere vwo op het Liemers College, lieten er op dat moment geen gras over groeien. "Je hoort er veel over, maar uiteindelijk doe je er niets mee. Dat wilden wij voorkomen." Met verve werden alle buren geraadpleegd. "Er zei er niet één nee", glimlacht Dinant. "Zij doneerden allemaal zonder aarzeling honderd euro om het apparaat aan te schaffen. Kijk, dat vind ik nou het mooie aan het verhaal. Iedereen is ervan doordrongen dat een AED in de buurt gewoon nodig is."

Reanimatiecursus

Linn op haar beurt zorgde dat er een flyer kon worden gedrukt. "Niet alleen voor de Monnetstraat, maar voor de hele wijk. Het kastje is er namelijk voor iedereen", benadrukt ze. Vervolgens werd voor het tweetal door Ton Zwartjes van de Wijkvereniging Zonnemaat een ruimte in De Maatjes ter beschikking gesteld. "We hebben vervolgens iedereen uitgenodigd. Ik heb van die avond gebruikgemaakt om uitleg over reanimatie te geven en de genodigden erop attent kunnen maken om zelf een reanimatiecursus te gaan volgen", vult Dinant aan. Van een ex-collega van de ambulancedienst kreeg hij een proefexemplaar te leen om daarmee te kunnen oefenen.

Garagedeur

Vraag was nog wel waar de AED moest komen te hangen? Aan een paal in de woonwijk is niet handig, want dan is het veel te gevoelig voor vandalisme. Een oplossing werd snel gevonden, dus hangt het AED-apparaat, tot volle tevredenheid, aan de garagedeur van de woning van Dinant aan de Monnetstraat 9. "Het is sowieso handig om het apparaat in de buurt van een woonhuis te hangen. Vooral in de winter, want wanneer de batterij opgeladen moet worden is het altijd handig als er een stopcontact in de buurt is." Dinant en Linn zijn trots op hun beider initiatief. Ze laten ten slotte in koor weten: "Het is en blijft een actie van ons allemaal."

Meer berichten