Een oud foto van het Polderhuis aan de Markt 25 in Zevenaar. Het pand is inmiddels gerestaureerd en is thans het onderkomen van Eet-Lokaal. (foto: PR)
Een oud foto van het Polderhuis aan de Markt 25 in Zevenaar. Het pand is inmiddels gerestaureerd en is thans het onderkomen van Eet-Lokaal. (foto: PR)

Verborgen toiletdeur van zolder tijdens Loesje Week

van de redactie

Het ziet er naar uit dat een van de langst gekraakte panden van Nederland, het voormalige Polderhuis aan de Markt 25 in Zevenaar, binnenkort opnieuw bezet wordt door krakers. Nog maar tien jaar geleden (2009) verlieten de laatste krakers het Oude Polderhuis na een roerige periode van bijna dertig jaar.

ZEVENAAR - Het pand dat thans in gebruik is door Eet-Lokaal werd op 3 maart 1981, 's nachts om twee uur bezet door vier krakers samen met enkele sympathisanten. Het uit de 16e eeuw daterende herenhuis stond destijds zo'n jaar of tien leeg en was heel vochtig, sterk verwaarloosd en vervallen. Nadat de krakers in het holst van de nacht een kamer hadden voorzien van een bed, stoel, tafel en vaas met bloemetjes staken zij anderhalve dag later de zwarte krakersvlag uit het raam en traden in de publiciteit.

Jonkheer

Jarenlang gedoogde de eigenaar van het pand (jonkheer Huub van Nispen van Sevenaer, red.) de krakers hetgeen uiteindelijk verhinderde dat het pand, samen met andere panden op het landgoed, plaats moest maken voor woningbouw.

Verborgen toiletdeur

Om de verhalen en rijke geschiedenis uit het krakerstijdperk terug te halen houdt Eet-Lokaal een Loesje Week van 3 tot en met 7 april. Tijdens deze week is er een tentoonstelling over het krakerstijdperk met foto's films en verhalen, daarnaast wordt een jarenlang verborgen toiletdeur met de eerste Loesje-spreuken van de zolder van het Polderhuis gehaald. De oprichters van Loesje behoorden tot het krakersnetwerk en deden inspiratie op in het Polderhuis in de startperiode van de Loesje-beweging.

Op zondag 7 april vanaf 11.30 uur is er een rondleiding over Landgoed Huis Sevenaer waar extra stil wordt gestaan bij het krakerstijdperk. Gedurende de openingstijden van Eet-Lokaal is de expositie te bezichtigen en kunnen oude verhalen tot leven komen in het Oude Polderhuis aan de Markt 25 in Zevenaar.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!