Nienke Janssen (6) uit Lobith laat trots haar Nationale zwemdiploma A zien. (foto: Bas Bakema)
Nienke Janssen (6) uit Lobith laat trots haar Nationale zwemdiploma A zien. (foto: Bas Bakema)

Doorzetter Nienke haalt haar A-diploma

Nan Hoesté

Nu oefenen voor het B-diploma

Nienke Janssen uit Lobith (6) heeft haar Nationale zwemdiploma-A gehaald. Voor Nienke niet iets vanzelfsprekends. Zij is namelijk geboren met een open ruggetje (Spina Bifida). Tijdens haar geboorte hadden de behandelende artsen niet verwacht dat ze ooit zou kunnen lopen. Zij heeft haar diploma behaald op pure wilskracht.

Lobith - Als de inwoners van Lobith klaarstaan om carnaval te vieren is Nienke alweer in het zwembad te vinden, want de volgende stap is het B-diploma en dat betekent zwemmen met kleding aan. Intussen laat ze trots haar A-diploma nog even zien. Pientere en vrolijke ogen kijken mij aan. Zal ze iets zeggen of laat ze het aan haar vader en moeder over? Wanneer dat laatste het geval is, steekt vader Nik meteen van wal. "Ik was erg onder de indruk van de grootte van het zwembad. Een vijfentwintigmeterbad, dat driemaal met schoolslag en driemaal op de rug gezwommen diende te worden. Nienke deed het met gemak. Het is doorgaans een echte doorzetter, maar dit had ik niet verwacht."

Twintigwekenecho

Tijdens de twintigwekenecho trad al snel aan het licht dat Nienke een open ruggetje had. "Dat was schrikken", herinnert moeder Sylvia zich. "De artsen spraken de verwachting uit dat Nienke nooit zou kunnen lopen en dat het voor ons zwaar zou gaan worden. Dat is achteraf meegevallen, maar vanaf dat moment wordt je geleefd. Ziekenhuis in, ziekenhuis uit en bergen informatie. Na de geboorte werd ze direct geopereerd om het ruggetje dicht te maken en werd er uit voorzorg een drain in haar hoofd geplaatst om ervoor te zorgen dat er geen vocht in de hersenen terechtkomt. Wel zal ze haar hele leven onder controle moeten blijven en gebruik moeten maken van spalkjes, want vanaf de knie tot aan beneden voelt ze helemaal niets. Als ze de spalkjes niet om heeft is het een ledenpop. Gelukkig heeft ze geen pijn."

Enorme doorzetter

Trots toont Nienke haar rose/paarse van vlinders voorziene spalkjes en loopt, op verzoek van de fotograaf, parmantig naar haar slaapkamer met doucheruimte die speciaal voor haar op de begane grond zijn aangelegd. "Het is een enorme doorzetter", vindt moeder Sylvia. "Toen ze een jaar of twee was hebben we haar op een speciaal kinderdagverblijf geplaatst, maar daar zaten zeer zware gevallen en Nienke werd totaal niet geprikkeld. Op dat moment besloten wij te kiezen voor een regulier kinderdagverblijf in Lobith.

Gymnastiek

Momenteel zit ze in groep drie van basisschool de Tragellijn. Daar doet ze gewoon mee met de andere kinderen. Zelfs met gymnastiek en ze wil per se op haar driewieler naar school en niet geduwd worden in de rolstoel." Als afscheid strooit Nienke nog wat serpentine in het haar. Het is en blijft toch carnaval.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!