Kinderen zaaien bloemen voor bijen en vlinders

van de redactie

Gisteren hebben 39 schoolkinderen uit groep 7 in Giesbeek bloemen gezaaid voor meer vlinders en wilde bijen. Zij strooiden een bloemenmengsel op het terrein van Waterschap Rijn en IJssel, vlakbij gemaal De Liemers. Heemraad Antoinette van Helvoirt gaf het startsein voor de inzaaiactie.

GIESBEEK - Het bloemmengsel bestond vooral uit tweejarigen en daarnaast vaste planten, zoals duizendblad, rode klaver, boerenwormkruid, korenbloem, veldlathyrus en nog veel meer soorten. Ook zijn enkele eenjarige soorten toegevoegd voor een bloemrijk aspect in het eerste jaar. Het waterschap wil meer inheemse beplanting voor wilde bijen en vlinders aanleggen en wil hier graag basisscholen bij betrekken.

Startsein

Heemraad Antoinette van Helvoirt vertelde de kinderen bij het startsein: "Wat leuk dat we samen met jullie de handen uit de mouwen mogen steken voor de bloemen en bijen op de grond van het waterschap." In Giesbeek en in Ulft komen twee proeflocaties.

Bijenles

Vrijwilligers van NME de Liemers en de weidevogelgroep Zevenaar hebben de kinderen geholpen met inzaaien. Zij hebben ook een les over wilde bijen verzorgd. In juni gaan de vrijwilligers en de kinderen nog een keer terug naar de terreinen om te monitoren wat er groeit, bloeit en rondvliegt aan bijen en vlinders. De kinderen hebben een bijenzoekkaart gekregen en een zakje bloemenzaad voor in hun eigen tuin.

Meer biodiversiteit

De inzaaiactie komt voort uit de Green Deal Infranatuur die het Waterschap Rijn en IJssel heeft ondertekend waarin het waterschap heeft toegezegd om meer biodiversiteit te ontwikkelen. De inzaaiactie is een samenwerking van het Waterschap Rijn en IJssel, vrijwilligers en Stichting Landschapsbeheer Gelderland. Acties voor de wilde bij zijn hard nodig, want de Nederlandse wilde bijen zijn in gevaar: de helft van alle 358 soorten wordt bedreigd, terwijl ze heel belangrijk zijn voor onze voedselvoorziening.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden


Wat vindt u?

Het kabinet heeft besloten dat er geen landelijke verplichting komt tot het dragen van mondkapjes. Een goed idee?Reageren!