Wethouder Anita van Loon heeft 608 steunbetuigingen voor het behoud van de naam Turmac in ontvangst genomen. (foto: PR)
Wethouder Anita van Loon heeft 608 steunbetuigingen voor het behoud van de naam Turmac in ontvangst genomen. (foto: PR)

Stemmen op Turmac Hal of HAL12 op website gemeente Zevenaar

De initiatiefgroep Bli-jf Altied Turmac heeft 608 steunbetuigingen aan cultuurwethouder Anita van Loon overhandigd waaruit blijkt dat bijzonder veel inwoners van De Liemers voor het behoud zijn van de naam Turmac. HAL12, waarin onder andere de culturele instellingen gehuisvest worden, zou daarom Turmac Hal genoemd kunnen worden.

ZEVENAAR - Volgens Ivo Olthof, Tom Zwollo en Ab Hendriks is het aantal steunbetuigingen een voortreffelijk resultaat. De petitie is hiermee afgesloten en kan daarom niet meer op de site van Bli-jf Altied Turmac ondertekend worden.

De initiatiefgroep Bli-jf Altied Turmac roept daarom alle ondertekenaars op om voor drie maart op de poll van de Gemeente Zevenaar te stemmen. Dit kan met het stemformulier dat de Gemeente Zevenaar via Zevenaar Post (uitgave 20 februari) heeft geplaatst. Of via zevenaar.nl/welke-naam-kiest-u/formulier. Iedereen mag stemmen, ook van buiten de Liemers. "Pas op: maximaal één stem per computer, laptop, smartphone of tablet. Dus laat je partner/vriend(in) op een ander apparaat stemmen."

De groep is ervan overtuigd dat de sympathisanten van de naam Turmac zullen stemmen. Niet alleen omdat de naam Turmac refereert aan ooit de grootste werkgever van de Liemers, maar ook om de achterliggende gedachte. "De voormalige fabriek heeft namelijk grote verdiensten op cultuurgebied en refereert daarmee aan de culturele uitgangspunten van HAL12 of Turmac Hal", vertelt Ivo Olthof. "De Turmac Schaakvereniging genoot landelijke bekendheid. Andere denksporten werden toegevoegd en zo ontstond het Turmac Denk Concours. Turmac heeft vanaf 1960 een opmerkelijke en blijvende belangstelling getoond voor de moderne kunst door de Peter Stuyvesant Collectie bijeen te brengen. Talrijke exposities met beeldende kunst volgden, met name werken van Liemerse kunstenaars. In 1969 werd de Turmac Liemers Prijs ingesteld. Grote belangstelling ontstond voor de Turmac Liemers Spelen en de Liemers Korendag."

De mogelijke Turmac Hal verwijst naar het rijtje van andere voormalige industriecomplexen in Nederland. Dit zijn onder meer de DRU Cultuurfabriek in Ulft, de Verkadefabriek Culturele Ontmoetingsplek in Den Bosch, Caballero Fabriek in Den Haag en Van Nelle Fabriek in Rotterdam. Dit zijn allemaal voormalige fabrieken waarin het industriële karakter bewaard wordt en culturele activiteiten plaatsvinden.

Meer berichten