Jantien Bergervoet vindt dat planten een tweede kans verdienen en is een plantenasiel begonnen. (foto: Bas Bakema)
Jantien Bergervoet vindt dat planten een tweede kans verdienen en is een plantenasiel begonnen. (foto: Bas Bakema)

'Planten horen niet in de vuilnisbak'

Wageningen heeft er één, Zwolle heeft er één, Utrecht heeft er één en nu heeft Zevenaar er ook één: een plantenasiel! Een dierenasiel kennen wij natuurlijk wel, maar wat moeten we ons voorstellen bij een plantenasiel? We zochten oprichtster Jantien Bergervoet op.

ZEVENAAR - Een plantenasiel? Kunnen we in de vakantie onze kamerplanten naar je toe brengen?

"Nee, dat doet Plantenasiel Zevenaar niet. Ik richt mij op planten die mensen weg willen gooien, omdat ze die niet meer mooi vinden. Dat vind ik zonde. Planten horen niet in de vuilnisbak, maar verdienen een tweede leven! Ik zorg ervoor dat de plant die eigenlijk weggegooid zou worden weer bij iemand anders terechtkomt."

Wat doe jij dan met de planten die worden gebracht?

"Dat hangt natuurlijk af van de toestand van de plant. Als iemand gewoon uitgekeken is op een kamerplant en die plant wordt naar het asiel gebracht, dan hoef ik waarschijnlijk weinig te doen. Die kan meteen door een nieuwe eigenaar worden geadopteerd. Planten die echter niet zo mooi meer zijn, bijvoorbeeld omdat ze bruin blad hebben of blad laten vallen, worden eerst door mij opgelapt. Ik ga ze verpotten, wat extra voeding geven en kijken of ze nog extra verzorging nodig hebben. Zodra de plant weer helemaal opgeknapt is, wordt die op de Facebookpagina van Plantenasiel Zevenaar aangeboden om te adopteren.

Hoe kom je eigenlijk aan die groene vingers?

"Als kind was ik altijd al in de tuin met planten bezig. De liefde voor planten heb ik altijd gehouden. Het is voor mij pure ontspanning. Als ik met planten bezig ben, valt alle stress van me af."

Wat is jouw persoonlijke favoriete kamerplant?

"De Monstera (gatenplant, red.) is mijn favoriete kamerplant. Dat mooie grote blad met die mooie vormen vind ik prachtig. Ik vind overigens bonsaiboompjes ook heel leuk. Daar ben ik de laatste tijd ook lekker mee bezig.

Plantenasiel Zevenaar is ondergebracht in een leegstaand klaslokaal van IKC Carrousel aan de Bizetstraat 1 in Zevenaar. Planten (ook treurige!) en stekjes kunnen op dinsdag, woensdag en donderdag van 14.30 tot 17.00 uur worden langs gebracht. Bij de hoofdingang staat een tafel waar de planten neergezet kunnen worden. Planten worden op facebook.com/plantenasiel7aar aangeboden ter adoptie. Voor het adopteren van een plant vraagt Plantenasiel Zevenaar een kleine bijdrage als tegemoetkoming in de kosten.

Meer berichten