Donderdag 21 februari is het faillissement van speelgoedketen Intertoys uitgesproken. (foto: Shutterstock)
Donderdag 21 februari is het faillissement van speelgoedketen Intertoys uitgesproken. (foto: Shutterstock)

Toekomst Intertoys Zevenaar onzeker

Danny van der Kracht

Nog grote verbouwing in 2017

Speelgoedketen Intertoys, met zo'n 400 winkels in Nederland waaronder één in Zevenaar, is donderdag failliet verklaard. Voor ruim 3.200 medewerkers is het ontslag aangevraagd. Er zijn gesprekken met overname-kandidaten, maar het is vooralsnog onzeker of de winkel in Zevenaar blijft bestaan.

ZEVENAAR/AMSTERDAM - Vorige week werd al bekend dat Intertoys surseance van betaling had aangevraagd. Dat mocht echter niet baten, want donderdag werd bekend dat de speelgoedketen failliet is verklaard. Intertoys laat in een reactie weten: "Aanleiding voor het faillissement is de aanhoudende druk op de gehele detailhandel. Toenemende online-verkopen hebben de verkoop van speelgoedwinkels de afgelopen tien jaar met 50% doen dalen. Daar komt voor een speciaalwinkel als Intertoys ook toenemende concurrentie van discounters buiten de traditionele speelgoedmarkt bij."

Voorlopig open

Intertoys kent zo'n honderd franchisewinkels. Deze winkels vallen buiten het faillissement. Het filiaal in Zevenaar is geen franchisewinkel dus geldt het faillissement wel voor de speelgoedzaak op Muldershof. Intertoys Zevenaar blijft, net als de andere getroffen filialen, voorlopig wel geopend. Intertoys over dit besluit: "Op verzoek van de curatoren blijven voorlopig de winkels van Intertoys open. Dit mede omdat curatoren zullen proberen om de activiteiten van Intertoys geheel of gedeeltelijk in een doorstart te betrekken. Curatoren zijn hierover met diverse partijen in gesprek."

Onzekere tijden

Voor het personeel van Intertoys breken onzekere tijden aan. Zij hebben donderdag hun salaris over de maand februari ontvangen, maar hebben tevens te horen gekregen dat voor hen het ontslag is aangezegd. Zij zullen gedurende de opzegtermijn nog wel salaris ontvangen.

Investeren

Mocht Intertoys een doorstart maken, dan zullen waarschijnlijk een aantal vestigingen gesloten worden. De speelgoedketen wil niet vooruitlopen welke filialen dit zijn, maar retaildeskundige Paul Moers liet vorige week in de Gelderlander weten: "Ik verwacht dat alleen de winkels in grote(re) gemeenten overblijven. Die zijn nog rendabel te houden. Ze moeten er dan wel in investeren.'' Het Intertoys-filiaal op Muldershof is nog niet zo lang geleden grondig verbouwd. Op 7 oktober 2017 heropende Intertoys Zevenaar, nadat de winkel een flink stuk groter was geworden en een metamorfose had ondergaan.

Ruilen of Kadokaart?

Mocht je vanaf donderdag 21 februari een artikel willen ruilen, dan kan dit alleen nog in een filiaal van Intertoys. Je kunt jouw artikel omruilen voor een ander artikel van gelijke waarde. Eventuele verschillen kunnen niet worden uitgekeerd in geld of waardekaarten. Heb je nog een Intertoys Kadokaart? Deze is nog in te leveren tot en met zondag 24 februari. Na deze dag vervalt de waarde van de kaart.

Hieronder enkele foto's van de heropening op zaterdag 7 oktober 2017

Meer berichten