Mevrouw Vlastuin en mevrouw Bouman, bewoners van De Pelgromhof in Zevenaar, bewonderen de nieuwe AED die beschikbaar is voor de hele molenwijk. (foto: Ab Hendriks)
Mevrouw Vlastuin en mevrouw Bouman, bewoners van De Pelgromhof in Zevenaar, bewonderen de nieuwe AED die beschikbaar is voor de hele molenwijk. (foto: Ab Hendriks)

AED geeft veilig gevoel voor de hele Molenwijk

Nan Hoesté

De Pelgromhof aan het Masiusplein in Zevenaar heeft sinds kort de beschikking over een AED (automatische externe defibrillator, red.). Met een levensreddende defibrillatieschok, gegeven bij een hartstilstand, kunnen de overlevingskansen bij het slachtoffer worden vergroot.

ZEVENAAR - De werking van het apparaat is bij de bewoners van de Pelgromhof nog niet bekend, maar ontlokt wel reacties en draagt bij tot een praatje. "Ik denk dat het van de Hartstichting is", gokt mevrouw Bouman. "Ik geloof dat het gebruikt wordt als je hartritmestoornissen hebt? Ik vind het wel een goed idee. Dan voel je je toch een stuk veiliger."

Wijkbewoners

"Wie moet dat doen - de dokter?", reageert mevrouw Vlastuin. "Ik hoop het niet nodig te hebben, want ik heb een pacemaker. Ach, de mooiste dood is toch wel lekker naar bed gaan en gewoon niet meer wakker worden." Frank Sanders, samen met Ton van der Kraats, verantwoordelijk voor het reilen en zeilen binnen de Pelgromhof, staat er als glimlachende derde bij. "We hebben de AED niet alleen voor onze eigen bewoners aangeschaft, maar we willen tevens een stuk veiligheid bieden aan de wijkbewoners die er ook gebruik van kunnen maken. Er hangt wel een AED bij de Coop, maar ons apparaat is elke dag van de week vierentwintig uur beschikbaar."

Hartstichting

De AED is al, zoals te doen gebruikelijk, opgegeven bij de Hartstichting. "Momenteel zijn we bezig om de wijkbewoners over de AED in te lichten", aldus Frank Sanders. "Al ons personeel is trouwens in het bezit van een bedrijfshulpverleningscertificaat. Het is in de praktijk gelukkig maar één keer gebeurd dat iemand een hartstilstand kreeg. Deze persoon is toen handmatig gereanimeerd. De AED gaat in de toekomst zeker voor meer veiligheid zorgen." De AED is te vinden in de centrale hal van de hoofdingang aan de Molenstraat.

Meer berichten