Foto:

'Het wordt een kleurrijke bolderkar'

Carnaval is Kunst. Daar weten de leerlingen van meerdere basisscholen alles van. Achter de schermen wordt hard gewerkt om op drie maart met een pronkwagen in de Boemelparade door Zevenaar te trekken. De groepen zes, zeven en acht nemen enthousiast deel aan het initiatief van GZK Boemelburcht en Cultuurpunt Stichting Het Element

ZEVENAAR - De stichtingen trokken docent beeldende vakken én carnavalsfanaat Edwin van Onna aan om met leerlingen aan het werk te gaan. De bolderkarren ondergaan inmiddels een ware metamorfose en veranderen in een échte, kleurrijke carnavalswagen.

De leerlingen van Brede School Martinus, Lindenhage en Het Kofschip volgen de workshop van Edwin geïnteresseerd en voeren de instructies nauwgezet uit. "Ik droom van carnaval. Ik vind een carnavalswagen bouwen keigaaf", vertelt hij aan de leerlingen. "Jullie gaan in kleine groepjes een ontwerp maken. Je moet een beeldend verhaal proberen te vertellen. Zoek op internet, daar doe je ideeën op. Je moet het idee gek en kleurrijk uitbeelden. Het is immers carnaval! Gebruik je creativiteit." Een groepje enthousiaste jongens heeft een schets gemaakt met allerlei draaiende onderdelen die door een elektromotor worden aangedreven. "Ik vind dat mooi en origineel, maar denk er wel aan dat je alles zelf kunt maken en dat de mechaniek écht werkt!" De jongens voelen zich uitgedaagd en gaan weer aan de slag. Bij andere groepjes ontstaat een bolderkar met dartborden en een kar die wordt omgetoverd tot een Formule 1 racewagen. Ook Kamiel en Simon werken samen om tot iets moois te komen. Edwin van Onna geeft ze kleuradviezen: "Denk aan de kleurencirkel, waarmee je kunt zien hoe de kleuren in elkaar overlopen waardoor je andere kleuren krijgt." En dan worden de schorten aangetrokken. Lijm en stroken gescheurd krantenpapier komen op de werktafels. "Lekker klodderen is altijd leuk", fluistert een leerling in het oor van een klasgenootje.

De meest leerlingen zijn handig met papier maché, waarmee maskers en ornamenten worden gemaakt en ballonnen worden beplakt. "Trek het papier strak", adviseert Edwin. "Anders krijg je kreukels." Op het leerplein worden op een laptop sierletters uitgekozen. "Die komen op de wagen. Misschien zetten we de naam Martinus op de bolderkar. Iedereen moet in de Boemelparade toch kunnen zien dat wij op onze school carnavalswagens hebben gemaakt!"

Iets verderop gaat het wat minder. Een groepje leerlingen komt er niet uit. Het lijkt wel of diegene die het hardste schreeuwt de leiding wil pakken. "We zitten met de taakverdeling, het gaat zo niet goed", moppert een leerling. Docent Edwin grijpt in en stuurt ze aan. Even later zit er schot in de werkzaamheden. "Het komt allemaal goed! Ik ben trots op jullie!" In de Boemelparade op drie maart is te zien dat een carnavalswagen bouwen daadwerkelijk een kunstvorm is.

Meer berichten