Muziek maakt zorg een stuk plezieriger

Er is aangetoond dat muziek een welzijnsbrenger en hulpmotor is voor het brein. Vooral voor mensen met bijvoorbeeld dementie. Met muziek maken mantelzorgers, familie en andere zorgverleners de zorg een stuk plezieriger en makkelijker. Ignar Rip wil vanaf eind januari in een aantal trainingsavonden uitleg geven wat de voordelen voor de zorg zijn.

Zevenaar - Ignar Rip zorgde, samen met zijn vader, tien jaar lang voor zijn dementerende moeder. Door muziek in te zetten merkten beiden dat de zorghandelingen makkelijker en gezelliger verliepen. "Mijn moeder werd een stuk rustiger en er was soms zelfs een gesprekje mogelijk."

Deze persoonlijke ervaringen wekten de interesse op van Rip. Na haar overlijden startte hij een onderzoek naar de mogelijkheden van het inzetten van muziek in de zorg. Vanaf dat moment werd hij een graag geziene spreker in zowel binnen- als buitenland.

"Wanneer je muziek inzet in de zorg krijgen we zorg waar iedereen blij van wordt", meent een enthousiaste Ignar. "Uit onderzoek is namelijk gebleken dat muziek een 'wondermiddel' kan zijn om sfeer en stemming te beïnvloeden." Ignar toont dit ter plekke aan door een filmpje te tonen van een man met de ziekte van Parkinson die, aan de hand van zijn verzorgende, langzaam door een gang schuifelt. Op het moment dat er muziek begint te spelen, neemt de man de vrouw in zijn armen en begint moeiteloos en vloeiend te dansen.

"Kijk, dat doet muziek met mensen", reageert hij verheugd. "Wanneer je muziek, die resoneert met de persoon, als gids of leidraad gebruikt wordt de zorg een stuk makkelijker en geeft het zorgverleners meer ruimte. Dit filmpje toont aan dat muziek niet alleen ingezet kan worden bij mensen met dementie. Naast een verbetering van mobiliteit bij mensen met Parkinson is muziek een hulpmiddel bij revalidatie, pijnbestrijding, vermindering van depressieve gevoelens en om eenzame ouderen in beweging te krijgen. Een probaat middel dus om in te zetten bij bijvoorbeeld zorginstellingen, thuiszorg, dagopvang en ziekenhuizen, maar ook bij vrijwilligers in de zorg en familie en vrienden rondom de mantelzorger die onder water dreigt te lopen. Muziek is magie. Iedereen kan helpen", is Ignar van overtuigd.

De training omvat twee achtereenvolgende avonden en start op 28 januari en 4 februari, 25 februari en 11 maart, 26 maart en 2 april, 16 april en 23 april en 20 mei en 27 mei van 20.00 uur tot 22.00 uur. Thema's: muziek en het brein, de juiste muziek vinden, zorggerichte afspeellijsten en muziek inzetten bij zorghandelingen. Locatie: Kunstwerk! Volksuniversiteit, Vincent van Goghstraat in Zevenaar. Inschrijven via info@liemerskunstwerk.nl. De toegang is gratis.

alzheimermuziekgeluk.nl

Meer berichten