De ruimte voor het gemeentehuis en HAL12 zal ingrijpend veranderen. Het schetsontwerp is niet meer dan een idee. (bron: gemeente Zevenaar)
De ruimte voor het gemeentehuis en HAL12 zal ingrijpend veranderen. Het schetsontwerp is niet meer dan een idee. (bron: gemeente Zevenaar)

Plantsoen HAL12 verandert ingrijpend

Ab Hendriks

Omwonenden praten mee

Het aanzicht van het plantsoen voor HAL12 zal drastisch veranderen. "Maar het gaat erom wat u als burger van Zevenaar én de werknemers van de partners belangrijk vinden", laat wethouder Hans Winters de belangstellenden weten tijdens een informatieavond die onlangs werd gehouden.

ZEVENAAR - Een aantal artist-impressions wordt getoond die een mogelijke invulling van het terrein laat zien. "Het gaat slechts om een idee, niets is zeker, want nogmaals u gaat het gebied aankleden", gaat Winters verder. De Kerkstraat wordt weergegeven als een straat met twee richtingen tot aan de voormalige doe-het-zelfwinkel van Henk-Jan Cremers (Fixet). Hier moet het verkeer straks rechts afslaan in de richting van een nieuwe woonwijk achter HAL12. De Kerkstraat is volgens de belangstellenden te smal en bovendien wordt hier te hard gereden, ook door vrachtwagens, die uit de Nieuwe Doelenstraat komen.

Te weinig parkeerplaatsen
Het terrein voor de ingang van HAL12 wordt een gezellig ingericht verblijfsterrein. Een klein aantal parkeerplaatsen wordt ingericht langs de Kerkstraat. "Te weinig", vinden de omwonenden. Dat is slecht voor de nabijgelegen winkels. Wethouder Winters laat aan de omwonenden weten: "Inmiddels is de parkeermogelijkheid langs het spoor en voor het personeel van de partners gerealiseerd. Verder komen er parkeerplaatsen achter HAL12 waar 250 woningen worden gebouwd. Dat is vooralsnog voldoende, iedereen moet eraan wennen om een korte afstand tussen auto en bestemming te lopen."

De Peuk
Veel belangstellenden vinden dat het huidige kunstwerk De Peuk in de kleine waterpartij moet blijven. "Op een informatiebord kan over de historie van het BAT/Turmacterrein verteld worden met daarbij foto's van onder meer het verdwenen kasteeltje Enghuizen. De vroegere waterloop de Aa kan zichtbaar worden gemaakt door een steenmotief in het plein. De voormalige stadspoort in de Kerkstraat kan virtueel weergegeven worden. Voor de kinderen zou een speelbosje ingericht kunnen worden. Bruidsparen kunnen zich hier laten fotograferen." De belangstellenden willen ook roadblocks op het plein om de veiligheid te waarborgen. Deze kunnen op een subtiele manier in het plein verwerkt worden. Het grote hek tussen de Kerkstraat en het huidige voorplein moet weg. "Het plein moet een open karakter krijgen en uitnodigen om HAL12 en het gemeentehuis binnen te stappen."

Genieten van kunst
Ellen Schild is interieurarchitect van Studio Groen+Schild in Deventer en heeft ervaring met renovaties, herbestemmingen, grootschalige interieurs en publieke gebouwen. Ze werkt samen met architect Rowin Petersma aan het interieurontwerp voor HAL12. "De hal is een fantastische plek om te werken. Je hebt hier een enorme kwaliteit om je heen. De grootste uitdaging is om de rauwheid en openheid van de hal zichtbaar te houden. Het erfgoed vertelt iets over de geschiedenis van de voormalige sigarettenfabriek. De oude fabrieksvloer, waarop decennialang gewerkt is, blijft zichtbaar. Oude en nieuwe leidingen blijven ook goed waarneembaar. Straks is de hal voor het publiek toegankelijk en kan iedereen genieten van kunst en cultuur. Ook vindt men daar instellingen die een maatschappelijke en sociale functie hebben."

Herinneringen bewaren

In HAL12 zijn de eerste resultaten van de inrichting te zien, vooral de twee filmzalen voor Filmhuis Zevenaar. De zalen kunnen straks ook voor andere doeleinden gebruikt worden, zoals voor lezingen en als collegezaal voor studenten", vertelt uitvoerder Birol Akkavim van bouwbedrijf Binx Smartility. "We staan nu in een filmzaal. Het is als het ware de binnenste doos, die geen contact heeft met de ombouw, waardoor het filmgeluid geïsoleerd wordt. Uit berekeningen bleek dat de constructie van de bestaande vloer niet optimaal was en is daarom verzwaard om de muren te kunnen dragen." In HAL12 zullen veel accenten die herinneren aan de sigarettenfabriek bewaard blijven. Niet alleen de entresol, maar ook een kleine hijskraan waarmee zware objecten verplaats konden worden. "We halen uit de voormalige loodsen van BAT en de NS objecten die we in HAL12 kunnen hergebruiken." Voor energiebesparende technieken wordt straks energie en warmte teruggewonnen. "Hiertoe hangen in de hal zes units en op het dak liggen zonnepanelen waarmee energie kan worden opgeslagen. De gemeente is hiermee op de toekomst voorbereid!" Nu de muren in de hal worden opgetrokken blijkt dat voldoende ruimte overblijft voor straten en plekken om te ontmoeten, vooral in het ruime horecagedeelte dat aansluit bij Bibliotheek Liemers."

Meer berichten