Willy Nass stopt binnenkort als coördinator van Natuur- en Milieu- Educatie (NME) Zevenaar. (foto: Bas Bakema)
Willy Nass stopt binnenkort als coördinator van Natuur- en Milieu- Educatie (NME) Zevenaar. (foto: Bas Bakema)

Organisatiedier van NME stopt ermee

Willy Nass (60), coördinator van Natuur- en Milieu- Educatie (NME) Zevenaar stopt ermee en draagt per 1 maart aanstaande het stokje over aan zijn opvolger. Een beslissing die hem aan het hart gaat. "Ik ben nu nog gezond en wil samen met mijn vrouw andere leuke dingen doen."

Zevenaar - Willy Nass en de NME aan het Vestersbos zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Maar na veertig jaar in overheidsdienst te zijn geweest, waarvan acht jaar als leerkracht op diverse Zevenaarse basisscholen en tweeëndertig jaar als coördinator van de NME, vindt hij nu de tijd rijp om gebruik te maken van zijn flexibel pensioen. Door middel van voorlichting en beleving heeft hij zich altijd met hart en ziel ingezet talloze basisschoolleerlingen te betrekken bij hun leefomgeving. "In onze voorlichting bieden we kinderen altijd een handelingsperspectief - waar kun je als kind je bijdrage leveren. Sterker nog, hoe kun je iets voorkomen."

Schoolbiologische Dienst

Het was het jaar 1986 toen Willy, in eerste instantie in combinatie met het lesgeven op school, instapte bij de toenmalige Schoolbiologische Dienst. De natuur en de vrijheid om met een klas naar buiten te gaan spraken hem aan. "Daarnaast ben ik een organisatiedier en ik hou ervan nieuwe dingen te ontwikkelen."

Zwerfvuilactie

Dit talent kwam hem goed van pas toen de Dienst eind negentiger jaren werd geregionaliseerd en veel scholen zich, tot ver buiten de regio, aansloten. Tevens werden er vaste contracten afgesloten met de omliggende gemeenten, zoals Duiven en Westervoort en had de Dienst, tot aan de privatisering in 1997, bemoeienissen met de voormalige dierenweide Rosorum. Er werden speciale leskisten voor de basisscholen ontworpen voorzien van concrete materialen en een lesprogramma met opdrachten, waarin de laatste jaren ook voor de leerkrachten een meer actieve rol werd weggelegd. Daarnaast kwam vier jaar geleden een intensieve samenwerking met de Werkgroep Leefklimaat Zevenaar tot stand. Tijdens de jaarlijks terugkerende zwerfvuilactie neemt de NME in deze de rol op zich voorlichting te geven op alle basisscholen in Zevenaar.

Geen wereldverbeteraar

"Ik voel me geen wereldverbeteraar, maar een nationaal onderzoek heeft uitgewezen dat basisscholen, die acht jaar lang gebruik hebben gemaakt van de NME, jeugd aflevert dat significant meer bij hun leefomgeving is betrokken. Dat ik daaraan een bijdrage heb mogen leveren, voelt goed. Wat de toekomst van de NME betreft. Daar heb ik veel vertrouwen in, want deze dienst is nog steeds nodig. Niet alleen op het gebied van flora en fauna, maar ook op het gebied van bijvoorbeeld afval en duurzaamheid. We zijn de afgelopen jaren het praatje en plaatje overstegen. Beleving; daar ligt de kracht van de NME."

nmeliemers.nl

Meer berichten