Bram Wolbrink is inmiddels druk aan het trainen voor de marathon van New York. Iedereen die dat wil kan Bram (en dus KiKa) sponsoren, zodat er meer geld beschikbaar komt voor onderzoek naar kinderkanker. (foto: Bas Bakema)
Bram Wolbrink is inmiddels druk aan het trainen voor de marathon van New York. Iedereen die dat wil kan Bram (en dus KiKa) sponsoren, zodat er meer geld beschikbaar komt voor onderzoek naar kinderkanker. (foto: Bas Bakema)

Marathon lopen als afsluiting

Zevenaarder Bram Wolbrink in training voor marathon van New York

De wereld stond november 2018 even stil voor Bram Wolbrink uit Zevenaar. Hij kreeg te horen dat er kanker bij hem was geconstateerd en moest onmiddellijk geopereerd worden. Enkele maanden later is hij helemaal genezen verklaard, maar toch vindt Bram dat hij deze vervelende periode definitief moet afsluiten. Dit gaat hij doen door mee te lopen met de marathon van New York. De sportieve Zevenaarder is inmiddels druk aan het trainen. "Ik was bang dat ik niet goed lange stukken kon lopen, maar dat viel gelukkig reuze mee."

ZEVENAAR - Bram Wolbrink (23) ontdekte bij toeval dat hij ziek was. "Het was de start van Movember. Zo wordt de maand november ook wel genoemd om aandacht te vragen voor prostaatkanker, zaadbalkanker en de gezondheid van de man in het algemeen. Er zijn veel mannen die dan ook hun snor een maand lang laten staan. Ik las vrijdagochtend een artikel op de internetsite Dumpert waarin geschreven werd dat mannen regelmatig hun ballen onder de douche moeten controleren op eventuele zwellingen of verhardingen. Toen ik onder de douche stond checkte ik het bij mezelf en toen voelde ik iets waarvan ik dacht dat het niet goed was." Bram ging 's maandags naar de huisarts die hem onmiddellijk doorverwees voor nader onderzoek. Er bleek inderdaad een gezwel op te zitten.

Verwerking

"Als er zaadbalkanker wordt geconstateerd wordt er direct geopereerd. Er wordt dus niet eerst een biopt afgenomen om te onderzoeken. Dat neemt teveel tijd in beslag. Dinsdagmorgen werd mijn aangetaste bal verwijderd. Het ging allemaal zo snel dat ik amper de tijd had om alles te verwerken." Een aantal dagen later sprak Bram zijn behandelend arts en die had een bijzondere mededeling. "Hij had voor de operatie verteld dat 95% van zaadbalkanker kwaadaardig is. Mijn arts had voor mij echter goed nieuws. Het bleek goedaardig te zijn! Een uitzonderlijke situatie, want dat had de arts in zijn loopbaan nog nooit eerder meegemaakt! Het was dan ook heel bijzonder dat ik direct genezen werd verklaard en ik geen verdere behandeling meer hoefde." Bram is inmiddels dus weer gezond en heeft ook geen verhoogde kans op kanker meer.

Heel open

Hij is heel open over de ziekte en er worden zelfs al grapjes gemaakt. Ik zit op korfbal en toen ik de eerste keer na de operatie weer ging douchen heb ik tegen iedereen gezegd dat ze even konden kijken en daarna moest het afgelopen zijn. Mijn team maakt nog wel grapjes in de trant van: 'Bram, pak jij de ballen?' Ik kan daar zelf erg om lachen. Ik vind daar niets mis mee." Toch wil Bram deze vervelende periode definitief afsluiten op een bijzondere manier. "Eén van mijn korfbalvrienden zou de marathon van New York al gaan lopen. Dat doet hij voor stichting Kinderen Kankervrij (KiKa). Ik besloot al vrij snel om ook voor KiKa de marathon van New York te gaan lopen. Kanker is voor iedereen verschrikkelijk, maar ik denk dat het voor een kind nog erger is. KiKa is een doel waar ik graag mijn best voor doe." Bram is inmiddels aan het trainen voor de marathon die ruim 42 kilometer lang is. "Om te testen hoe het met mijn conditie gesteld was, ben ik in december gaan trainen. Doordat ik drie keer in de week korfbal speel, had ik de hoop dat het redelijk goed gesteld was met mijn conditie. Korfbal is een sport waarbij je veel kleine stukken rent met veel pauzes ertussen. Ik was dan ook bang dat ik niet goed lange stukken zou kunnen lopen, maat dat viel gelukkig reuze mee. Ik had een looptest gedaan van tien kilometer in een tijd van 45 minuten en 5 seconde." Inmiddels zijn we meer dan een maand verder en loopt Bram de tien kilometer steeds sneller. Hij hoopt dat hij over een tijdje de tien kilometer in 42 minuten kan lopen.

Op zoek naar sponsoren

Aangezien Bram voor KiKa gaat rennen, is hij op zoek naar sponsoren die hem willen steunen. "Ik betaal zelf mijn vlucht en hotel, dus al het geld dat binnenkomt gaat naar KiKa. Mij sponsoren is trouwens ook eenvoudig en veilig. Het gaat namelijk via de site van KiKa en het geld gaat direct naar hen. Alle bedragen zijn welkom, want kleine beetjes helpen ook. Bedragen kunnen worden overgemaakt door middel van iDEAL, een automatische incasso, met Tikkie, alles is mogelijk. Mensen mogen ook een envelop met contant geld in mijn brievenbus gooien. Dan zorg ik dat het bij KiKa terecht komt." De marathon van New York wordt dit jaar op zondag 3 november gehouden en die datum is best bijzonder voor Bram. Dan is het namelijk precies één jaar geleden dat hij met kanker werd geconfronteerd. "Als ik de marathon uit heb gelopen is het een mooie afsluiting van een vervelende periode." Bram loopt trouwens samen met zijn broer Jelle de marathon. "Hij heeft natuurlijk alles van dichtbij meegemaakt en toen hij hoorde dat ik dit ging doen besloot hij om ook mee te doen. Samen vormen we nu Team Wolbrink. Ik hoop dat veel mensen ons, en dus KiKa financieel gaan steunen!"

Benefietdiner

Daarnaast gaat Bram ook andere acties houden om zoveel mogelijk geld bij elkaar te krijgen. Zo houdt hij, samen met zijn broer Jelle, een benefietdiner. "Mijn bijbaan is bij de Mobiele Eetheid. Ik heb kunnen regelen dat daar op zaterdag 8 juni benefietdiner wordt gehouden. Het zal gaan om een vijfgangendiner, inclusief drinken. De kosten hiervan zullen € 60,00 zijn en de kaartjes kunnen via mij besteld worden."

runforkikamarathon.nl/team-wolbrink

Meer berichten