Paljasprins Dennis I overhandigt de Paljasprijs aan Jacqueline Berndsen en Wim van den Boom (foto: Ab Hendriks)
Paljasprins Dennis I overhandigt de Paljasprijs aan Jacqueline Berndsen en Wim van den Boom (foto: Ab Hendriks) (Foto: )

Paljasprijs voor vrijwilligers van Stadswandeling Zevenaar

De Paljasprijs 2019 werd afgelopen weekend tijdens de Paljas Revu uitgereikt door prins Dennis I aan de vrijwilligers van Stadswandeling Zevenaar. De wandelingen zijn een initiatief van de Cultuurhistorische Vereniging Zevenaar. In 2006 maakte de werkgroep de eerste stadswandeling. Sindsdien mag de wandeling in een toenemende belangstelling verheugen.

ZEVENAAR - "Met 300 deelnemers per jaar is er nog heel veel potentie, want eigenlijk zou iedere Zevenaarder minimaal één keer moeten deelnemen om zich de historie van onze prachtige stad te realiseren. Iedere tweede zondag van de maand en op aanvraag staan ze voor u klaar, voor het luttele bedrag van € 4,- per deelnemer", sprak Erik Lamers, voorzitter van Carnavalsvereniging Paljas.

Historisch besef groeit

Het juryrapport gaat onder meer in op het toenemend historisch besef: "Door de jaren heen is Zevenaar sterk veranderd. Soms een achteruitgang maar meestal een verbetering, ook al duurt het vaak even om dit laatste toe te geven. Lopend door het centrum van Zevenaar is het lastig de veranderingen uit elkaar te houden. Waar zat welke winkel? Hoe heette die kroeg ook alweer? De warenmarkt, was die vroeger niet op een andere plek? Zat hier niet een ijzersmid? Langzaam verdwijnen dit soort kleine en grote veranderingen uit ons geheugen. De winnaar van dit jaar weet op prachtige wijze het verleden en het heden van Zevenaar bij elkaar te brengen. Dit vanuit vele verschillende invalshoeken. Veelal ingekleurd met eigen ervaringen van de vertellers. Hierdoor is iedere aflevering uniek en speciaal. Ongemerkt wordt er gebouwd aan een soort van collectief Zevenaars geheugen en hebben we een plek waarbij we al die hoe zat het ook alweer vragen kunnen stellen. Als eerste kregen zij officieel toestemming om het landgoed Huis Sevenaer te betreden. En toeval of niet, de laatste jaren voelt het alsof het historisch en cultureel besef in Zevenaar groeit."

Belangstellenden kunnen in de maanden maart t/m oktober iedere tweede zondag van de maand deelnemen aan een stadswandeling. De kosten bedragen € 4.00 per persoon. De vertrektijd is 14.30 uur vanaf de ingang van het Liemers Museum. Aanmelding is niet verplicht. Het Liemers Museum in Zevenaar is het aanmeld- en vertrekpunt.

Prins

Ruud Werkhoven werd in de Paljas Revu naar voren geschoven als de nieuwe prins van Paljas.

Meer berichten