Op Nieuwjaarsdag gaan de kanjers onder grote belangstelling het koude Breulywater in. (foto: PR)
Op Nieuwjaarsdag gaan de kanjers onder grote belangstelling het koude Breulywater in. (foto: PR)

Nieuwjaarsduik Breuly is voor kanjers

Ab Hendriks

Opbrengst duik voor MCDonald Huis

De Ter Heerdt Nieuwjaarsduik in de Breuly 2019 wordt gehouden op 1 januari om 13.00 uur tot 14.30 uur. De opbrengst gaat dit jaar naar het Ronald McDonald Huis Klimmendaal in Arnhem. De deelnemers aan de duik worden verwend met een kop erwtensoep, warme chocolademelk en een eeuwige heldenstatus.

ZEVENAAR - "Want je bent inderdaad een held als je het koude water inloopt. Ook als je tot aan je middel in het water gaat en snel terugloopt en rap de ochtendjas aantrekt", vertelt Danielle Soeters. "In 2018 konden we ruim honderd duikers aan de oever van De Breuly verwelkomen, dat is veel meer dan in 2017. Door de toenemende belangstelling hebben wij de organisatie aangepast. Nu staan er twee opleggers die als kleedkamers gaan dienen. Verkeersregelaars en hulpverleners zijn aanwezig. Op de dijk staan een paar midwinterhoornblazers. En, heel plezierig, we kunnen het terras gebruiken van de Sterrenwacht Corona Borealis."

Stadsprins Frank de tweede en zijn adjudant Wim zullen het startschot geven. Wellicht geeft dit tweetal het goede voorbeeld door ook het water in te duiken.

In januari 2018 bracht de Nieuwjaarsduik ruim € 1.700,00 op. Dit record is mede bereikt door vrije giften van de bezoekers en door onze hoofdsponsor Ter Heerdt Kuikens en Hennen. Karin Lubbers: "Het zou prachtig zijn als we dit jaar het bedrag gaan overschrijden. Het Ronald McDonald Huis, een logeerhuis bij ziekenhuizen voor ouders en broertjes of zusjes van een ziek kind, kan het bedrag goed gebruiken onder meer bij de renovatie van de kamers."

Steeds meer bezoekers komen kijken, niet alleen uit Ooy en Oud-Zevenaar, maar ook uit de regio. "De Nieuwjaarsduik is een écht familiegebeuren, veel mensen kennen elkaar, gaan samen soep eten en juichen de duikers aan", vertelt Ans Stronkman. "Kinderen mogen alleen onder begeleiding van een volwassene het water in. Dan zie je ook opa's, oma's met hun kleinkinderen de kou trotseren en het water induiken! Dat is leuk om te zien! Pubers grijpen de gelegenheid aan om verkleed het water in te gaan. Ook dat is een leuke ontwikkeling." De organisatie adviseert om met badslippers het water in te gaan. Voor de kou staat een ton met dekens klaar. De kinderen en begeleiding gaan als eerste een duik nemen. Pas als de kinderen terug zijn wordt het startschot gegeven voor volwassenen. Hoofsponsor Ter Heerdt zal een plastic Gouden Ei op het water leggen, met daarin een briefje waarop staat welke prijs voor de vinder beschikbaar is. De Nieuwjaarsduik aan de Breuly is erkend door Unox. "We staan op de website van deze worstfabriek. Dit betekent dat we alles op orde hebben en de Unox-mutsen mogen uitreiken!"

Meer berichten