(foto: Bas van Spankeren)
(foto: Bas van Spankeren)

Brood en varkens op de bakfiets

van de redactie

Boek Familiebedrijven in de Liemers

Een vader die zijn zoon de deur wijst. Een veroordeelde moordenaar die in zijn jonge jaren actie voert tegen een Liemers familiebedrijf. Maar vooral romantische verhalen van familiebedrijven dankzij verbondenheid tussen de generaties. Deze verhalen zijn terug te vinden in het boek Familiebedrijven in de Liemers.

REGIO - Als hoofdredacteur van de Liemerse ondernemersvereniging Lindus schrijft Sjoerd Geurts al vijftien jaar over het regionale bedrijfsleven. Speciaal voor de kersteditie van deze krant geeft Sjoerd een inkijkje in het boek Familiebedrijven in de Liemers. Voor het schrijven van het boek dook Sjoerd twee jaar in de wereld van Liemerse familiebedrijven. Welke bedrijven kunnen we onder andere in het boek verwachten?

Kinkelder BV

Piet de Kinkelder begint in 1945 voor zichzelf. Zijn eerste locatie is een schuur aan de Lijkweg in Groessen. De Liemers is een fruitteeltgebied en heeft volgens de slimme Piet behoefte aan landbouwmachines. Bij een oud ijzerhandelaar koopt hij voor een prikkie oud ijzer, waar hij de eerste spuitmachines van bouwt.

Visser Duiven

In 1919 spant Jan Visser uit Zevenaar zijn paard voor de wagen om met boodschappen voor de adel en middenstand naar Arnhem te rijden. De vuile jurken van de freule worden vervoerd om gewassen te worden en liggen in de wagen naast Liemerse groenten, huiden en fruit.

Ploccos Horeca Groep

De familie Gesthuizen weet van elkaar precies wat er speelt en toch komt 'padre de familia' Frank Gesthuizen in 2014 met een verrassing uit de hoge hoed. Hij doet op eigen houtje een bod op het Waldhotel in Elten dat tot zijn eigen verbazing wordt geaccepteerd. "En toen moest ik het mijn familie vertellen ..."

Span Meesterschilders

Omdat de oprichtingsdatum nooit precies is vastgelegd, krijgt het schildersbedrijf van de familie Span bij haar 125-jarig bestaan geen Koninklijk predicaat. Niemand ligt er wakker van. Binnen de familie weet iedereen dat Eferhardus Span in 1873 voor zichzelf begon. Met kruiwagen en behangtafel worden de klanten bezocht.

Ariës Natuursteen

Net na de Tweede Wereldoorlog wil Jan Ariës grafstenen gaan produceren. Hij heeft alleen een vergunning voor restauratieactiviteiten. Een strenge controleur maakt rapport op, maar wanneer hij een gebakken eitje krijgt aangeboden, verscheurt hij zijn rapport.

Ter Heerdt Hennen en Kuikens

In de jaren negentig worden regelmatig de opfokstallen onder handen genomen. Milieuactivist Volkert van der Graaf - later wereldnieuws als moordenaar van Pim Fortuyn - reist naar Oud-Zevenaar om te protesteren. Ter Heerdt wil overstappen van natte op droge mest. Van der Graaf weet de vergunning met rechtszaken te vertragen.

Harrie Arendsen

De huidige directeur Frank Arendsen haalde vroeger kwajongensstreken uit. Een klant die met de fiets zijn auto kwam ophalen, parkeerde de tweewieler in de garage. Frank, die vermoedde dat niemand de fiets kwam ophalen, besloot deze wit te schilderen. En toen stond de eigenaar weer op de stoep ...

Intratuin Duiven

Bij de familie Nusselder galmt de omroepinstallatie de eerste jaren door de tuin van de naastgelegen woning. Met de skelter rijden de kinderen tussen de winkelende klanten door. Wouter en Nico ruimen voor klanten winkelwagentjes op. Het levert ze soms 25 gulden per dag op.

Zaal Gieling Groessen

Bij feesten heeft moeder Dien de gewoonte om pannen met zwarte koffie en pannen met koffie vermengd met melk klaar te maken. Zoon Theo ziet tijdens het oberen in Doetinchem dat je de koffiemelk ook in kannetjes op tafel kunt zetten. Dien haalt dezelfde dag melkkannetjes. "Nooit aan gedacht!"

Bakkerij Godschalk

Na de oorlog venten de bakkers volop langs de deuren. Daar wordt tachtig procent van de omzet uit gehaald. Natuurlijk met de bakfiets, waar op andere momenten net zo makkelijk varkens in vervoerd worden.

Meer berichten