Lerares Spaans, Jotina Pütz, met enkele leerlingen van de bovenbouw van basisschool De Bem. (foto: Ab Hendriks)
Lerares Spaans, Jotina Pütz, met enkele leerlingen van de bovenbouw van basisschool De Bem. (foto: Ab Hendriks)

'Je schudt het Spaans zo uit je mouw'

Nan Hoesté

Spaanse les op basisschool De Bem

Basisschool De Bem in Zevenaar wil haar leerlingen de liefde voor het leren bijbrengen en hun nieuwsgierigheid prikkelen door ze, naast de reguliere vakken, in aanraking te brengen met wat er in de wereld zoal te koop is. Afgelopen maand betekende dit Spaanse lessen, gegeven door lerares Spaans Jotina Pütz uit Zevenaar.

Zevenaar - "Buenas tardes", begroet Jotina de jonge leerlingen van groep 3 vrolijk. "Wat betekent vogel in het Spaans? Flamingo. Zie je wel, je schudt de Spaanse taal zo uit je mouw. Doe dat maar even. Nu lijken jullie allemaal vogels en kunnen jullie zo wegvliegen. Dat mag straks hoor, want we gaan eerst nog wat nieuwe woordjes leren." Jotina weet haar lesjes dicht bij de belevingswereld van de kleintjes te houden die op hun beurt aandachtig toeluisteren. Opdrukken op truitjes en T-shirtjes, maar ook hun geboortedagen krijgen in het Spaans een totaal andere klank.

Mooi bruggetje

Die geboortedagen vormen een mooi bruggetje naar de traktatie die Jotina voor de kinderen in petto heeft. "Omdat dit mijn laatste les is en jullie allemaal jarig zijn geweest heb ik echte Spaanse hapjes meegenomen." Vervolgens sloot de Spaanse lerares de les af met een gezamenlijke dans. "Dit is één van de leukste onderdelen", weet Jotina. "In mijn vorige les kreeg ik de kinderen de deur maar niet uit. Ik dacht slim te zijn en een polonaise in te zetten, waarbij we al dansend de klas konden verlaten. Dat ging mooi niet op." Lotte, Isis en Luna vinden Spaans best een mooie taal. "Maar wel erg moeilijk", is hun unanieme oordeel. "Wij kunnen de woordjes niet zo goed onthouden, alleen 'Sol' en 'Luna' weten we nog." "Ik moest steeds maar aan leuke dingen denken. Als ik straks thuiskom gaan we pepernoten bakken", vult Isis dromerig aan.

Driemaal per jaar

De Spaanse lessen voor zowel onder- als bovenbouw maken onderdeel uit van de zogenaamde Find-Out-dagen, die driemaal per jaar worden aangeboden. Een naschoolse activiteit die erop gericht is de talenten van ieder kind te ontplooien. "Dan moet je die wel eerst ontdekken", meent Lineke Dusseljee, directeur van basisschool De Bem. "Daarom willen we onze leerlingen al heel jong in aanraking brengen met bijvoorbeeld theater, yoga, vreemde talen (Spaans, Chinees en Engels, red.) en judo."

3 D's

De voorgaande activiteiten worden niet zomaar aangeboden. "Daarbij gaan we uit van de 3 D's; Drijfveren (wat kan ik), Dromen (waar droom ik van?) en Discipline (wat wil ik er voor doen?). Deze Find-Out-dagen sluiten naadloos aan op onze visie: de liefde voor het leren. Je kunt een kind vandaag iets leren, maar als je zijn of haar nieuwsgierigheid prikkelt zal hij of zij het hele leven blijven leren."

Meer berichten