Van links naar rechts: Sascha Wensveen, Bert Frölich en Paul Haans. (foto: Ab Hendriks)
Van links naar rechts: Sascha Wensveen, Bert Frölich en Paul Haans. (foto: Ab Hendriks) (Foto: )

Voorbereidingen bevrijdingsfeest 2020

Nan Hoesté

Film en app in de maak

De jonge filmmaker Paul Haans uit Westervoort liep al een tijdje rond met het idee een film over de Liemers te maken ten tijde van de bevrijding. "Iedereen kent de grote lijnen, maar weinigen de individuele verhalen van haar inwoners." Nu in 2020 het vijfenzeventigste bevrijdingsfeest wordt gevierd, ziet hij zijn kans schoon.

Zevenaar - Paul realiseerde zich echter dat een film alleen niet genoeg zal zijn wil je de regio op de kaart zetten tijdens het komende bevrijdingsfeest dat plaatsvindt van september 2019 tot en met augustus 2020. Hierin vond hij ondersteuning in plaatsgenoot Sascha Wensveen en zocht verbinding met onder andere de regionale kunstkringen, het Liemers Museum, de Cultuur Historische Vereniging en Kunstwerk! De Liemers in de gedaante van Bert Frölich.

Interactief programma

"Het duurde even voor het plan helemaal helder was. Maar nu staan de grote lijnen op papier", legt Paul trots uit. "Het belooft een interactief en educatief programma te worden, waarbij de film het startpunt vormt van een fietsroute door de Liemers en het grensgebied met Duitsland. Voor de fietsroute zijn we apps aan het ontwikkelen die gedownload kunnen worden op de mobiele telefoon, zodat een interactieve reis ontstaat terug in de tijd. Het is niet zomaar een app. Er zit een aansluiting op naar een filmpje, waarin acteurs met de deelnemers op stap gaan."

Keuzes maken

"Hoewel het programma toegankelijk is voor zowel jong als oud, willen we hiermee vooral de jongeren bereiken", vult Sascha de jonge filmmaker aan. "Wij willen hen met de apps aan het denken zetten. Jongeren moesten toentertijd volwassen keuzes maken. Wat zou jij in het heden doen?"

Om de Liemers op de kaart te zetten willen de beide initiatiefnemers het project 2020 vrijheid in de Liemers laten groeien. "Mensen die een bijdrage willen leveren kunnen met hun ideeën en/of initiatieven altijd bij ons terecht. Op die manier zou een grote koepel kunnen ontstaan in de aanloop naar september volgend jaar", roept de filmmaker op.

Gelderland Herdenkt

"Hiermee willen we aanhaken aan Gelderland Herdenkt, een initiatief van het Gelderse provinciebestuur. Zij stelt tevens de financiële middelen ter beschikking om het bevrijdingsfeest in heel Gelderland groots te vieren", weet Bert Frölich, directeur Kunstwerk!

Vijf clusters

"Daartoe is de provincie opgedeeld in vijf clusters, waarbinnen onze regio een blinde vlek vormt", vult Paul aan. "Door middel van verbinden en samenwerken en de initiatieven in de regio te bundelen kunnen we er hopelijk voor zorgen niet ondergesneeuwd te raken binnen het grote geheel."

2020vrijheidindeliemers.nl

Meer berichten