De Commissaris van de Koning, afkomstig uit de Liemers, schreef het voorwoord en ontving een eerste proefexemplaar. (foto: Bas van Spankeren)
De Commissaris van de Koning, afkomstig uit de Liemers, schreef het voorwoord en ontving een eerste proefexemplaar. (foto: Bas van Spankeren)

De romantiek van het familiebedrijf

van de redactie

Sjoerd Geurts schrijft boek

Als hoofdredacteur van de Liemerse ondernemersvereniging Lindus kijkt hij al vijftien jaar in de keuken van het Liemerse bedrijfsleven. Wat hem opviel, is dat deze regio veel familiebedrijven telt. Sjoerd Geurts (51), woonachtig in Ooy, besloot er een boek over te schrijven.

REGIO - Ruim twee jaar lang dook Geurts, die in het dagelijks leven zijn eigen bedrijf Geurts Media runt, in de wereld van familiebedrijven. Het voorwoord werd geschreven door de uit de Liemers afkomstige commissaris van de koning Clemens Cornielje. Daarnaast leverde professor Roberto Flören hoogleraar Familiebedrijven aan de Nyenrode Business Universiteit een bijdrage. "Ik kijk terug op een bijzondere tocht door de Liemers", vertelt Sjoerd, die benadrukt dat er geen historisch verantwoord onderzoek aan de basis ligt van de verhalen. "Ik sprak met verschillende generaties, kreeg inzage in historische documenten en de families doken in hun eigen archieven. Het leverde prachtige verhalen, mooie anekdotes en bijzondere onthullingen op. Regelmatig kregen familieleden tijdens een interview verhalen van elkaar te horen die ze zelf nog niet kenden." De romantiek van het familiebedrijf kwam bovendrijven, maar ook de tegenslagen bleven niet onbesproken.

Veroordeelde moordenaar

Vaders en zonen die hard botsten, een veroordeelde moordenaar die in zijn jonge jaren actie voert tegen een Liemers bedrijf of een ondernemer die van het bed wordt gelicht vanwege vermeende fraude. Het valt allemaal te lezen in het boek. "Het was een prachtig avontuur en ik ben blij dat het goed en op schema is afgerond. Of het een vervolg krijgt? Er liggen inderdaad wat aanvragen, maar ook mijn eigen bedrijf vergt aandacht." De bedrijven uit het boek zijn: Visser Duiven, Kinkelder BV, Bakkerij Godschalk, Royal Eijkelkamp, Delba, Ploccos Horeca Groep, Span Meesterschilders, Ariës Natuursteen, Ebbers Wonen, Ter Heerdt kuikens en hennen, JAZO Zevenaar, Volvo Harrie Arendsen, Intratuin Duiven, Zaal Gieling Groessen en Technisch adviesbureau Willems.

Het boek Familiebedrijven in de Liemers wordt dinsdag 20 november gepresenteerd tijdens een bijeenkomst van de Liemerse ondernemersvereniging Lindus bij Zaal Gieling in Groessen. Vanaf woensdag 21 november ligt het boek in de Liemerse boekhandels. Voor meer informatie kun je mailen naar: info@geurtsmedia.nl.

Meer berichten