FF wat anders, met v.l.n.r, Edwin Wendrich, Mees Korving, Laura v Dijk, Henk Jansen en Theo Luub. (foto: Rino Geerdink)
FF wat anders, met v.l.n.r, Edwin Wendrich, Mees Korving, Laura v Dijk, Henk Jansen en Theo Luub. (foto: Rino Geerdink)

Een avond onvervalst Liemers dialect

Wim Ham

Muziek, sketches en boerenkool

Op een winderige en regenachtige dinsdagavond schuiven we aan tafel bij Theo Luub, een van de leden van FF wat anders met hun programma Moês met Ribkes. Dat is een bekend gezelschap met leden uit Zevenaar, Lobith en Aerdt, die in de Liemers optreden als muziektheatergroep.

ZEVENAAR - Zij imiteren, naast het spelen van eigen liedjes en de nodige humor, artiesten zoals Leen Jongewaard en Robert Long. "Zal Elvis Presley ook nog langs komen met zijn gitaar en zijn overbekende kleding", vraagt Edwin Wendrich zich hardop af. Kortom, er is weer een avondvullend programma met muziek, sketches in onvervalst Liemers dialect en ook nog eens moês met ribkes (boerenkool met worst en krabbetjes, red.). "Het optreden is verdeeld in drie blokken, met in elk blok ongeveer drie kwartier voor elk wat wils", vertelt Theo Luub. In de pauze wordt de moês met ribkes geserveerd. Het huidige gezelschap is ontstaan uit De Gebroeders, een band die in de regio de Liemers ook bekend was. Als speciale gast is dan ook Guus Kruus aanwezig. Guus was lang geleden één van de oprichters van De Gebroeders. In een nog grijzer verleden speelden Theo Luub, Henk Jansen en Mees Korving samen in de Scorpio's uit Lobith.

Lach en een traan

De huidige band is al weer aan de zestiende editie van Moês met Ribkes toe, die dit jaar wat later is begonnen dan op de planning stond. De reden was een hartstilstand van Henk Jansen die uiteindelijk, na een lange revalidatieperiode, weer deel uit kan maken van de band. Toevallig had hij enkele jaren daarvoor een liedje geschreven met de tekst: "Ak d'r margen 's niet meer bun". Hij zingt en vertelt op een ontroerende manier hoe hij dit alles heeft ervaren en zorgt zo voor een lach en een traan. Het gezelschap heeft allemaal een muzikale achtergrond. Zo is Edwin Wendrich toetsenist, zingt Laura van Dijk, beter bekend als de nachtegaal van Zevenaar, het hoogste lied. Theo Luub doet gitaar en zang, Henk Jansen doet ook gitaar en zang en Mees Korving is bassist en gitarist en hij zingt eveneens.

Greffelkamp

Oefenen doen ze wekelijks op de zolder van een boerderij op de Greffelkamp in Didam. Laura vertelt: "De laatste keer zaten we daar opgesloten, dat was zowel koud als donker maar uiteindelijk is het toch nog goed afgelopen, we waren voor het einde van de avond weer vrij!" Het gezelschap toert voorlopig door de Liemers en de try-out in Angerlo was uitverkocht en daarna ook het optreden in het Filmhuis in Zevenaar. Rond midden november staan ze twee keer in Groessen met hun programma en ook het Gelders Eiland staat zeker nog op de planning. Kortom, het programma belooft weer veel voor een nieuw seizoen toeren!

ff-wat-anders.nl

Meer berichten