Kinderen van groep 7 en 8 gaan wilgen knotten in de Liemers. (foto: NME de Liemers)
Kinderen van groep 7 en 8 gaan wilgen knotten in de Liemers. (foto: NME de Liemers) (Foto: NME de Liemers)

Met je klas de boom in!

ZEVENAAR - Leerlingen van de groepen 7 en 8 van een groot aantal Liemerse basisscholen zaten er al op te wachten. Met je klas de wilgen knotten in de omgeving van de school of in de gemeente. Ze doen dit samen met vrijwilligers van Leefklimaat Zevenaar en medewerkers van NME Liemers. Ook leerlingen van het Liemers College doen mee. Zij vervullen hiermee hun maatschappelijke stage. Landschapsbeheer Gelderland stelt ladders, gereedschap en helmen ter beschikking zodat iedereen goed én veilig kan werken.

Van tevoren zijn vrijwilligers van NME Liemers de klas in geweest om uit te leggen dat knotwilgen oer-Hollandse bomen zijn die horen in ons landschap. Vroeger stonden ze overal en dat was niet voor de sier! Het hout werd voor allerlei doeleinden gebruikt. Elke tak had zijn eigen bestemming. Dunne twijgen om manden van te vlechten, dikkere om beschoeiingen van sloten te maken, nog dikkere om stelen van gereedschap te leveren. Het aller dikste hout ging de kachel in.

Nu hebben we al dat hout niet meer nodig, maar willen we wel graag de knotwilg in ons landschap bewaren. De kinderen willen daar best aan meehelpen. Een hele ochtend geen rekenen en taal maar lekker zagen en knippen! Het mooiste is het natuurlijk als je boven in de knot kunt genieten van het uitzicht!

Meer berichten