Marijcke Teekamp in haar tuin dicht bij het oude dijkhuis aan de Aerdtsedijk. (foto: Wim Ham)
Marijcke Teekamp in haar tuin dicht bij het oude dijkhuis aan de Aerdtsedijk. (foto: Wim Ham) (Foto: )

Marijcke's eten brengt mensen bij elkaar

Wim Ham

Stamppotbuffet voor iedereen

Marijcke Teekamp woont al twintig jaar in Onder Aerdt, richting Pannerden aan de Aerdtsedijk. Ruim vijftien jaar heeft zij met haar man Henk hun boerderij bewoond met zijn vele fruitbomen. Ze is van nature heel creatief en zo zit schilderen en aquarelleren haar bijvoorbeeld in het bloed, net als "goede dingen voor de mensen doen" zoals zij dat zelf noemt. Marijcke werkte, net als Henk, in het onderwijs en deed veel vrijwilligerswerk. Zo was ze jarenlang actief in de palliatieve zorg en de zorg voor demente ouderen.

ONDER-AERDT - Marijke is ooit geboren op Java in Indonesië en op haar twaalfde naar Nederland gekomen. Haar studie was er op gericht om zelfstandig te worden en daarna het onderwijs in te gaan. Marijcke is nogal veelzijdig want koken, tuinieren en lezen zijn haar andere hobby's. Bij lezen gaat haar voorkeur met name uit naar Nederlandse schrijvers, zoals Tommy Wieringa, Adriaan van Dis, Conny Palmen en Griet op de Beeck. Gezien de vele boeken in haar huis stellen we de vraag of ze in de toekomst niet zal overgaan tot de aanschaf van een e-Reader? Enigszins verongelijkt zegt ze: "Nooit! ik wil een boek kunnen voelen en ruiken!" Verder vertelt ze dat ze op de Volksuniversiteit in Zevenaar kooklessen heeft gevolgd waaronder Indonesisch, Sri Lankaans en tapas.

Koken voor anderen

Ongeveer twee jaar geleden is Marijcke begonnen met koken voor anderen met als doel; gezellig bij elkaar en met elkaar eten. Ze komt veel in het dorpshuis en bedenkt dan, samen met de mensen van Caleidoz, hoe ze inwoners met elkaar in contact kan brengen. Daar is dan ook min of meer het één keer per maand koken voor een groepje mensen van zes tot acht personen uit voortgekomen. Langzamerhand heeft ze ontdekt dat mensen vanuit het dorpshuis goed te bereiken zijn, maar zij die daar niet komen, mist ze als doelgroep. Er zijn ook vast mensen in de andere dorpen op het Gelders Eiland die ook wel eens gezellig met dorpsgenoten aan tafel willen schuiven? Marijcke zegt: "Voor de prijs hoeven ze het niet te laten. Ik bereid en kook een driegangenmenu voor de prijs van € 7,50. Daarnaast probeer ik mijn ingrediënten zoveel mogelijk in de Liemers te kopen. Mijn doelstelling is dan ook: mensen bij elkaar brengen en er samen een gezellige avond van maken. Iedereen is welkom dus als je alleen of met een vriend of vriendin wat wilt komen eten, wees welkom. Je kunt je aanmelden via de dorpshuizen in de diverse dorpen."

Stamppottenbuffet

Let wel op, want vol is vol. Op donderdag 15 november is er een heerlijk stamppottenbuffet! Dat is een uitgelezen kans om met andere mensen in contact te komen en misschien gezamenlijke kennissen of oude schoolvrienden te ontdekken? Marijcke: "Dat zou dan een prachtig neveneffect zijn van met elkaar eten!!

Meer berichten