Slager Franz Gerritschen en kok  Hertzog Olivier hebben zin in de samenwerking tijdens de slachtvisite. (foto: PR)
Slager Franz Gerritschen en kok Hertzog Olivier hebben zin in de samenwerking tijdens de slachtvisite. (foto: PR)

Oude tijden herleven bij Eet-Lokaal

van de redactie

November maand van slachtvisite

Eet-Lokaal | Café Restaurant & Zalen zal in samenwerking met Slagerij Franz Gerritschen op zondag 11 november aanstaande, oude tijden laten herleven door een slachtvisite te houden.

ZEVENAAR - Vroeger werd er in november geslacht en daarbij hoorde een slachtvisite waarbij de buurt het geslachte varken op de ladder kwam 'priezen'. Tijdens deze slachtvisite komen tradities, cultuur en culinaire lekkernijen samen in één evenement. Je krijgt uitleg over de anatomie en de diversiteit van mogelijkheden die er zijn voor het gebruik van vlees van een varken. Onder deskundige leiding kun je op informele wijze kennis maken met de oude traditie en een unieke slachtvisite meemaken.

Mondeling overgedragen

Het slachten van het vetgemeste varken was vroeger een echt familiegebeuren en was een onderdeel van het boerenleven. Om de lange wintermaanden te overleven moest er goed eten op tafel komen. Nadat het varken op de ladder was gehangen, kwamen de noabers het vet prijzen onder het genot van een borrel. Dit noemde men de zogenaamde slachtvisite. De dagen erna werd het huisgeslachte varken verwerkt tot hammen, worsten en andere lekkernijen. Worsten werden in de schoorsteen gehangen en zo gerookt. Ook werd er balkenbrij, hoofdkaas, bloed en leverworst gemaakt. Iedere streek had zo zijn eigen traditie met het toevoegen van kruiden. Recepten werden vaak mondeling overgedragen van ouder op kind, zo kreeg je dan ook de streekeigen smaak.

Proeverij

Slager Franz Gerritschen zal uitleg geven en kok Hertzog Olivier geeft een proeverij van heerlijke vleesproducten. Gedurende de middag zal Henk van Aalten in Liemers dialect verhalen vertellen en is er bovendien een rondleiding over het middeleeuwse landgoed Huis Sevenaer. Als afsluiting kan men genieten van een heerlijk viergangendiner met als hoofdthema varken.

Kijk op de website eet-lokaal.com/agenda voor de diverse mogelijkheden om deel te nemen aan de workshop, proeverij en rondleiding, of een geheel verzorgde middag en avond. Voor meer informatie kun je ook bellen naar Eet-Lokaal | Café Restaurant & Zalen via telefoonnummer: 0316 - 24 24 09.

eet-lokaal.com

Meer berichten