Luciën van Riswijk wordt de nieuwe burgemeester van Zevenaar. Voor inwoners op het Gelders Eiland een grote verrassing. (foto: PR)
Luciën van Riswijk wordt de nieuwe burgemeester van Zevenaar. Voor inwoners op het Gelders Eiland een grote verrassing. (foto: PR)

'De beste man op deze hoge post'

De nieuwe burgemeester drs. Luciën van Riswijk, 50 jaar en CDA'er is sinds 2009 burgemeester van de gemeente Druten. Hij wordt per 1 januari de nieuwe burgemeester van de gemeente Zevenaar. Voor veel regionale bestuurders en inwoners van het Gelders Eiland is hij geen onbekende.

ZEVENAAR - Hij werd in 1994 lid van de gemeenteraad van de toenmalige gemeente Rijnwaarden. Vier jaar later werd hij daar wethouder. Het streven is om Lucien van Riswijk op 20 december 2018 in een buitengewone raadsvergadering te installeren als burgemeester van Zevenaar.

"Luciën van Riswijk is de burgemeester die Zevenaar nodig heeft", liet de huidige burgemeester Ella Schadd de gemeenteraad weten aan het eind van de openbare raadsvergadering, die volgde op een besloten vergadering waarin de raadsleden op een stembriefje hun voorkeur gaven voor Van Riswijk. Dit was een unaniem besluit.

Met de voorlopige benoeming van Van Riswijk gaat niet alleen voor de raadsleden een wens in vervulling, maar ook voor de Commissaris van de Koning Clemens Cornielje die in juni nog liet weten dat Zevenaar een bestuurlijk zwaargewicht nodig heeft. Dienstbaar, resultaatgericht, zichtbaar, met humor. "Met een gedegen leider kan Zevenaar de tumultueuze jaren van zich af schudden." Ook sprak hij onder meer over de transformatie die Zevenaar de komende jaren ondergaat. Met name het doortrekken van de A15, de verbreding van de A12 en de komst van Fashion Outlet Zevenaar zullen ingrijpende gevolgen hebben voor de Liemers. "De nieuwe burgemeester moet die transformatie aan kunnen", stelde Cornielje. "Tegelijkertijd moet hij of zij oog hebben voor de dorpen. Dat vraagt om een verbinder."

"Een topper, afkomstig van het Gelders Eiland", twittert oud-wethouder en collega Jos Lamers niet zonder trots. En Jaap Oepkes, oud-raadslid van Rijnwaarden: "De Letste Mert (is Maas en Waals in Druten voor laatste veemarkt van het jaar in november, red.) is geweest en nu de nieuwe job! Verwacht en ook gehoopt. Geweldig!" De raadsleden woonachtig in Rijnwaarden verkeren na de voorlopige benoeming van Van Riswijk in een euforische stemming.

Fractievoorzitter van Lokaal Belang (LB) Peter Putman, wethouder Hans Winters (LB) en Edwin Buil (LB) hebben jarenlang met Van Riswijk (als raadslid en wethouder) in de voormalige gemeente Rijnwaarden samengewerkt. Ze spreken over een kanjer op bestuurlijk niveau. Edwin Buil: "We hebben altijd leuk met hem samengewerkt. Luciën is op bestuurlijk niveau en op financieel terrein erg kundig. En niet onbelangrijk hij werd als wethouder door de inwoners op het Gelders Eiland op handen gedragen. Hij is inderdaad de beste man op deze hoge post in Zevenaar."

Meerdere raadsleden togen opgetogen naar Druten om Van Riswijk dezelfde avond nog persoonlijk te feliciteren.

Meer berichten