Albert Veldhuis blikt in Zevenaar Post terug op zijn leven. Op de achtergrond een foto met Albert naast Appie. (foto: Bas Bakema)
Albert Veldhuis blikt in Zevenaar Post terug op zijn leven. Op de achtergrond een foto met Albert naast Appie. (foto: Bas Bakema)

Appie Veldhuis blikt terug op zijn leven

Nan Hoesté

Naamgever van DCS-mascotte

Albert Veldhuis (91) uit Zevenaar verblijft momenteel in hospice De Hazelaar in Zevenaar. Hij blikt in de Zevenaar Post graag terug op zijn leven, waarin trouw en standvastigheid als kwaliteiten naar voren komen. Herinneringen, voor een deel opgeslagen in brieven en fotoalbums, maar vooral in zijn hoofd.

Zevenaar - Sinds oktober verblijft Albert in het Hospice de Hazelaar, nadat bij hem in augustus van dit jaar slokdarmkanker werd geconstateerd. Vast voedsel behoort voor hem dan ook niet meer tot de mogelijkheden en krijgt hij sondevoeding toegediend. "Ik eet 's nachts van een paal", grapt hij berustend. "Verder voel ik me goed. Ik heb die ziekte nu eenmaal. Daar doe je niets aan."

Macotte Appie

Op zijn kamer wordt Albert omringd door zijn persoonlijke spulletjes zoals fotoboeken, persoonlijke foto's van zijn inmiddels overleden vrouw en een grote foto van zijn vier kinderen met partners en kleinkinderen. Opvallend is de foto van een aantal voetballers in de clubkleuren zwart en geel van voetbalvereniging DCS in Zevenaar. Met prominent in hun midden Albert, liefkozend Appie genoemd. Zijn favoriete foto is toch de foto waarin hij wordt afgebeeld met de naar hem vernoemde mascotte Appie, symbool voor de gedragsregels, normen en waarden binnen DCS. Tevens is het een eerbetoon aan de man die van 1967 tot 1992 fungeerde als scheidsrechter en later als trouw bezoeker van veel thuiswedstrijden. "Ze hebben mijn naam gekozen omdat ik me altijd sportief en beleefd opstelde naar mijn medemens." Maar ook de editie van het clubblad van de voetbalvereniging ligt, in het mandje van zijn rollator, voor het grijpen.

Vochtige bovenwoning

Hoewel de voetbalclub veel verhalen losmaakt, blijkt Albert lichtelijk teleurgesteld. In eerste instantie lag het in zijn bedoeling zijn persoonlijke verhaal te vertellen over zijn jeugd in Rotterdam tijdens de tweede Wereldoorlog. "Maar mijn zoon vertelde me laatst dat verhalen met gelijke strekking allemaal op internet te vinden zijn. Het voelt nu voor mij als mosterd na de maaltijd." Albert zou Albert niet zijn om even, als het kan gedetailleerd, terug te blikken op een rijk en werkzaam leven, dat begon in 1946 in Den Haag bij de voormalige Postcheque- en Girodienst en eindigde in 1987 in de vestiging in Arnhem. Zijn huwelijk en de geboorte van zijn vier kinderen. Natuurlijk komt zijn verhuizing naar Zevenaar ook ter sprake. "Heerlijk, van een vochtige bovenwoning naar een prachtig huis in de wijk Zonnemaat." Zijn hobby's voetbal, fietsen en klaverjassen. "En goed voor de kindertjes zorgen", vult hij trots aan. "Ik mag terugkijken op een heel fijn leven. Ik ben al blij dat ik 91 ben geworden. Ik wil nog wel even blijven, maar ik heb het niet voor het zeggen."

Meer berichten