Eén van de munten die is gevonden tijdens archeologisch onderzoek in de Beijenwaard. (foto: Rijkswaterstaat)
Eén van de munten die is gevonden tijdens archeologisch onderzoek in de Beijenwaard. (foto: Rijkswaterstaat)

Expositie archeologische vondsten uit de Beijenwaard

Afgelopen zomer hebben archeologen in opdracht van Rijkswaterstaat onderzoek gedaan in de Beijenwaard bij Spijk. Tijdens het onderzoek zijn loden kogels, enkele munten en sporen van een schans uit de 17e eeuw gevonden.

SPIJK - Ook zijn stukjes van een Engelse bommenwerper uit de tweede wereldoorlog opgegraven. De vondsten zijn van maandag 26 november tot zaterdag maandag 10 december te zien in dorpshuis De Spieker in Spijk. Op drie dagen is er een deskundige aanwezig, die een toelichting geeft op het archeologisch onderzoek. De vondsten zijn te bezichtigen tijdens de openingstijden van het dorpshuis. Daarnaast is er op maandag 26 november van 15.00 uur tot 20.00 uur een archeoloog aanwezig om te vertellen over de vondsten en vragen te beantwoorden. Ook op maandag 3 december en donderdag 6 december is er van 17.00 uur tot 20.00 uur iemand aanwezig om vragen te beantwoorden. Voor alle bezoekers staat koffie, thee of fris en iets lekkers klaar.

Nieuwe haven

Rijkswaterstaat realiseert in de Beijenwaard bij Spijk een nieuwe overnachtingshaven voor binnenvaartschippers. Hierdoor bevorderen zij een vlotte en veilige doorstroming van het scheepvaartverkeer, omdat schippers zich door de nieuwe haven beter aan de wettelijke vaar- en rusttijden kunnen houden. Voordat de haven gebouwd kon worden was archeologisch onderzoek nodig en is de bodem gecontroleerd op niet-gesprongen explosieven.

Meer berichten