Paul Mulder bundelde zijn columns voor de Gelderlander in het boek De Leeshond. (foto; Bas Bakema)
Paul Mulder bundelde zijn columns voor de Gelderlander in het boek De Leeshond. (foto; Bas Bakema)

Paul Mulder geeft Liemers meer smoel

Nan Hoesté

Columns en liedjes in De Leeshond

Columns en liedjes schrijven over zaken binnen de regio de Liemers die je na aan het hart liggen. Dit bleek voor Paul Mulder een ideale combinatie om deze beiden te bundelen en uit te geven in een boek - de Leeshond. Met zijn muzikale lezingen toerde hij de afgelopen maanden succesvol door de regio.

Zevenaar - Of hij nu alleen zingt, met gastsolisten of zijn band 'Remmi Demmi, de in Tolkamer geboren Paul Mulder is een graag geziene gast op talloze feestelijke gelegenheden. Zijn handgemaakte liedjes in het Nederlands en/of de Liemerse streektaal vinden gretig aftrek en worden tegenwoordig overal meegezongen. Zijn optreden op de bühne is ontspannen en niet gespeend van humor, waardoor hij velen voor zich inneemt. De richting voor deze muziekkeuze kwam echter pas vrij laat op gang. "Ik ben geboren boven het hotel-café-restaurant van mijn ouders en daar was altijd muziek", herinnert Paul zich. "Op mijn zestiende ging ik voor de gein zelf gitaarspelen en mocht ik vrij kort daarna optreden tijdens de diploma uitreiking op de Mavo in Lobith." De autodidact Mulder besloot circa dertig jaar geleden op te gaan treden in een coverbandje. In 2009 kreeg hij het lef om eigen nummers, zoals onder andere De Rivier (dit nummer staat al voor het tweede jaar in de Gelderse Top 100, red.) te schrijven. Daar is hij nooit meer mee opgehouden, "Ik was blij verrast dat mensen luisterden en het mooi vonden".

Column in de Gelderlander

Maar nu even terug naar zijn boek. Twee jaar lang, van mei 2016 tot mei 2018, columns schrijven in de Liemerse editie van de Gelderlander is even van een andere orde, dan het schrijven van liedjes. "Ik werd door een journalist geïnterviewd en daarbij kwamen we al snel uit op muziek en mijn liedjes die veelal handelen over onze regio. Mij werd al snel duidelijk gemaakt dat de Gelderlander columnisten zocht die de Liemers meer smoel konden geven. "Het resultaat is bekend", lacht Paul. "Zelf heeft het me veel gebracht en ben ik nog bewuster gaan kijken naar de geschiedenis van de regio en mijn familie en ben ik nog meer van ze gaan houden."

Prettig leesbaar

Nu het schrijven voor de Gelderlander is gestopt besloot Paul de columns te bundelen en kracht bij te zetten door er een aantal reeds bestaande en toepasselijke liedjes bij te voegen en was De Leeshond een feit. Een handzaam, prettig leesbaar en humoristisch boek waarin de verhalen en liedjes over de Liemers en zijn familiegeschiedenis op een organische manier samenkomen.

De Leeshond is vanaf nu verkrijgbaar bij Bruna, Rebers Boek en Buro en via de onderstaande website van Paul Mulder.

paulmuldermuziek.nl

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden