Krantenbezorger Rense Roffel heeft de laatste ronde erop zitten. De familie wacht hem op in de vroege ochtenduurtjes. (foto: Ab Hendriks)
Krantenbezorger Rense Roffel heeft de laatste ronde erop zitten. De familie wacht hem op in de vroege ochtenduurtjes. (foto: Ab Hendriks) (Foto: )

Rense (82) stopt met kranten bezorgen

Ab Hendriks

Familie vindt het welletjes

De 82 jarige Rense Roffel is nu pas écht met pensioen. Hij is na 15 jaar gestopt met kranten rondbrengen. Hij was gewend om zes dagen per week rond drie uur 's nachts op de fiets naar het depot te gaan om kranten op te halen en in ongeveer twee uur alle exemplaren zachtjes door de brievenbussen te schuiven. Nu moet Rense er aan wennen om op een normale tijd wakker te worden.

ZEVENAAR - Op zaterdagmorgen had Rense meer tijd nodig, want dan werden meerdere krantentitels in elkaar geschoven omdat een aantal bewoners verschillende abonnementen bezitten. "Het ging om de Gelderlander en de landelijke dagbladen. Ik had eigenlijk geen moeite om bij te houden welke bewoner welke krant moest hebben. Ja, natuurlijk ging het af en toe mis, maar zodra ik de vergissing merkte ging ik na de ronde snel op mijn fiets terug naar het betreffende adres om alsnog de goede krant in de bus te doen. Zie dat maar als plichtsbesef."

Rense geeft toe, dat hij eigenlijk niet wilde stoppen. "Mijn familie vond het welletjes omdat ik op mijn leeftijd zo vroeg de straat op ging, vooral in de winter bij kou en gladheid. Ze hebben gelijk, maar ik vond het werk ontzettend leuk, ook om de beweging. Het was niet alleen fietsen, maar ook afstappen, naar de brievenbus lopen, krant afleveren en weer opstappen! Ik denk dat die beweging bijgedragen heeft aan mijn conditie. Door een lekke band kwam het ook voor dat ik de krant lopend rond bracht!"

Ondanks het vroege tijdstip legde hij toch ook contacten. "Zoals in de nacht van vrijdag en zaterdag als jongelui na het uitgaan naar huis gingen, dan kwam je ze tegen. Dat waren leuke ontmoetingen, vooral als ik de jongens van voetbalclub OBW tegenkwam, dat was dolle pret. Ik ken ze door het vrijwilligerswerk bij die club." Het valt Rense op dat bewoners de huissleutel 's nacht soms aan de buitenkant in de deur laten zitten. "Ik vond het als mijn plicht om de sleutel in de brievenbus te doen. De volgende dag hing er een briefje aan de deur met een dankwoordje. Leuk hè." Rond de kerstdagen bood ik bij iedere abonnee het bekende kaartje Gelukkig Nieuwjaar aan. Daar kwamen vaak korte, maar leuke gesprekjes uit voort. Ik kreeg veelal waardering voor het bezorgen van de krant met soms de opmerking: Dat u het volhoudt op uw leeftijd!" Rense is nooit bang geweest om zo vroeg de weg op te gaan. "Nee, echt niet. Het is mooi als de dag begint. De zon komt op en wat vooral opvalt zijn de vogels die je hoort én mensen die wel erg vroeg naar hun werk gaan.

Op weg naar huis, na de laatst ronde, fietste Rense niets vermoedend naar huis. Bij de voordeur op de galerij, stond de familie met bloemen op hem te wachten. Binnen stond een champagneontbijt en taart voor hem klaar. De familie is blij dat hij is gestopt. Rense begrijpt dat wel, maar had nog best even willen doorgaan. Nu eerst wennen om op een normale tijd wakker te worden en niet meer om drie uur 's nachts.

Meer berichten