Logo zevenaarpost.nl


Dorien Willemse en Martin Slanican als danskoppel in de voorstelling Kijk naar Mij van Theatergroep UIT! (foto: Bas Bakema)
Dorien Willemse en Martin Slanican als danskoppel in de voorstelling Kijk naar Mij van Theatergroep UIT! (foto: Bas Bakema)

Kom kijken naar Theatergroep UIT!

Nan Hoesté

Nieuwe voorstelling Kijk naar Mij

Verstoppertje spelen is een geliefd kinderspel. Na het aftellen klinkt de kreet: wie niet weg is, is gezien. Dit gaat vandaag de dag niet meer op, want wie nu niet gezien wordt is kansloos. Theatergroep UIT! in Zevenaar houdt het publiek een spiegel voor in hun nieuwe voorstelling Kijk naar Mij onder regie van Matthias voor Poorte.

Zevenaar - Op de wekelijkse repetitieavond wordt het stuk dit keer zonder onderbrekingen doorgespeeld. "Houdt hierbij vooral je focus", maant regisseur Matthias voor de Poorte. "Het stuk is fysiek behoorlijk zwaar", vindt speelster Rita Kerremans. "Om te zien lijkt het allemaal makkelijk, maar niets is minder waar. Wanneer er geen focus is, oogt het rommelig. Daarnaast zijn de personages zo verschillend. Die moesten stuk voor stuk worden uitgediept. Ze hebben wel één ding gemeen; gezien worden." Dorien Willemse vult aan: "Geen enkele repetitie is hetzelfde. Telkens ontstaan er op de vloer nieuwe ideeën die de regisseur kan gebruiken op weg naar het eindresultaat. Zijn organische regie, waarin dingen mogen gebeuren, er geschrapt en aan toegevoegd mogen worden, maakt het nooit saai om naar een voorstelling toe te werken. Matthias laat je buiten je comfortzone opereren. Niet altijd leuk, maar wel leerzaam". Speler Geert Bours moet dit zeker beamen. "Om dingen uit te proberen heb je lef nodig. Lef om je remmingen los te laten. Het gewoon te doen. Al moet ik me daarbij zelf ook nog wel eens over een drempel tillen. Het is echter toneel. Je mag bij Matthias los gaan en alles uitproberen."

Dolgedraaide carrousel

Kijk naar Mij gaat over ons bestaan. Hoe belangrijk maken we ons. Hoe hard kunnen we gaan tot we erbij neervallen. Hoe krijgen we zoveel mogelijk waardering van de maatschappij en de mensen om ons heen. We rennen om het hardst en proberen tegelijkertijd te ontsnappen aan die dolgedraaide carrousel. We worden weer meegezogen en spelen het spel maar weer mee. We draaien mee tot we omvallen en dat was dan ons bestaan.

Behoorlijk flexibel

"Kijk naar Mij is een fysiek stuk dat enorm veel van de spelers vergt", legt regisseur Matthias voor de Poorte uit. "De acteurs binnen UIT! bleken behoorlijk flexibel en lieten, aan de hand van tekst dingen zien, waarop ik mijn bouwstenen kon leggen binnen de mogelijkheden van mijn spelers. Dat is voor mij de meest waardevolle manier van werken. Dat wat op de vloer ontstaat ombouwen tot waardevolle elementen. Iedereen heeft daarbij zijn grenzen verlegd en gaan tot het gaatje. Ik raad iedereen aan - kijk naar hen." De voorstelling Kijk naar Mij is te zien op vrijdag 28 september en vrijdag 12 oktober om 20.15 uur in Muziekcafé de Lantaern, Hooge Bongert 3 in Zevenaar. Entree: € 10,00 (contant betalen). Reserveren: 0316-332451.

Meer berichten
Shopbox